Was Jezus toch getrouwd?
Er is een stuk papyrus uit de 4e eeuw opgedoken waarin Jezus Christus geciteerd wordt en het vermoedelijk over zijn vrouw heeft. Dit vormt een nieuw hoofdstuk in de discussie of Jezus Christus was getrouwd met bijvoorbeeld Maria Magdalena, van wie in het Nieuwe Testament alleen vermeld wordt dat ze één van de vrouwen was die meereisde met Jezus op zijn tochten om het woord van God te verspreiden.
Het document dat is gevonden werd geschreven in het antieke schrift van de Kopten, een christelijk volk dat leeft in Egypte. De Kopten zijn Egyptische Christenen. Het is aan het licht gebracht door een anonieme kunstverzamelaar en is waarschijnlijk gevonden in Egypte of Syrië. Het stuk papyrus bevat onder andere een fragment met de volgende betekenis: ‘Jezus zei tot hen, mijn vrouw’. Karen King, hoogleraar theologie aan de universiteit van Harvard, die het nieuw opgedoken document voorlas op een congres in Rome, stelt dat het papyrusdocument geen bewijs vormt voor de vraag of Jezus getrouwd was. Wel meent ze dat dit het eerste document is waaruit blijkt dat ook sommige vroege Christenen van mening waren dat Maria Magdalena de vrouw van Jezus was.
Nag Hammadigeschriften
De discussie of Jezus met Maria Magdalena getrouwd was, bestaat al lang en laaide eerder op door de vondst van andere documenten die ook in het Koptisch geschreven waren en in Egypte werden gevonden. Deze documenten zijn bekend komen te staan als de Nag Hammadi en stammen uit de 1e tot de 4e eeuw. Het gaat hier om 51 geschriften die waarschijnlijk in de 4e eeuw begraven zijn omdat de teksten door de kerk verboden waren. Sommige van de teksten behoren tot de zogenaamde apocriefen uit het Nieuwe Testament. Dit zijn teksten uit het vroege Christendom die claimen dat het gaat om getuigenissen over het leven van Jezus Christus, maar die door de kerk buiten de bijbel zijn gelaten omdat aan de echtheid ervan getwijfeld wordt. In sommige van deze teksten waren ook mogelijke aanwijzingen voor een huwelijk tussen Jezus Christus en Maria Magdalena te vinden.
Maria Magdalena
Vanuit de Rooms-katholieke kerk heeft paus Gregorius de Grote (540-604) officieel verklaard dat Maria Magdalena niet de vrouw van Jezus Christus maar een prostituee was, maar in 1969 is de kerk daar min of meer op teruggekomen door te stellen dat dit niet zeker is. De discussie over het mogelijke huwelijk van Jezus en Maria Magdalena werd bij het grote publiek pas echt bekend door het verschijnen van de fictieve bestseller De Da Vinci Code van Dan Brown uit 2003, waarin gesuggereerd wordt dat Maria Magdalena de vrouw van Jezus was. De bronnen die hij gebruikte waren onder historici al meer dan 25 jaar onderwerp van discussie. Hij haalde onderzoek aan waarin wordt gesuggereerd dat De Heilige Graal een serie documenten is over de bloedlijn van Jezus Christus en dus ook over zijn afstammelingen. Dan Brown nam dit bijna in zijn geheel over van het in 1982 verschenen boek The Holy Blood and the Holy Grail.
Authenticiteit
Volgens Karen King is er nooit enig bewijs geweest voor de bewering dat Jezus niet trouwde. Vanuit het Christendom wordt juist gesteld dat er nooit enig bewijs is geweest voor dat hij wel getrouwd was. Het nieuw opgedoken document moet nog op authenticiteit worden onderzocht, maar de meeste wetenschappers die het gezien hebben, veronderstellen dat het stukje papyrus, amper groter dan een bankpasje, echt uit de 4e eeuw stamt. Er wordt bij het vaststellen van de authenticiteit van het document onder andere gekeken naar wat voor soort inkt er is gebruikt.