Geen afbeelding beschikbaar

Wilders en de Partij voor de Vrijheid (PVV)

In de peilingen voor de komende verkiezingen op 15 maart 2017 staat de PVV nu op de tweede plek. De PVV scoort eigenlijk altijd hoog in de peilingen sinds de oprichting van de partij in 2006 door Geert Wilders. Oorspronkelijk was hij lid van de VVD.


De politieke carrière van Geert Wilders


De uit Venlo afkomstige Wilders begon zijn politieke carrière in 1997 bij de Utrechtse gemeenteraad. Hij volgde eerst een opleiding bij de Stichting Opleiding Sociale Verzekeringen te Amsterdam en woonde daarna enkele jaren in Israël. In 1998 kwam Wilders als VVD-lid in de Tweede Kamer en schreef hij regelmatig opiniestukken in landelijke dagbladen. Die opiniestukken gingen voornamelijk over het buitenlandse beleid aangaande het Midden-Oosten. Net als VVD-partijleider Frits Bolkestein had Wilders zijn kanttekeningen bij de multiculturele samenleving. Bolkestein was regelmatig in het nieuws door zijn uitspraken over het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Bolkestein en Wilders hebben bij de VVD nauw samengewerkt totdat Bolkestein uit de politiek stapte in 2004. Met de jaren hamerde Wilders ook steeds meer op de gevaren van het islamitisch terrorisme. Ook wilde hij de VVD een rechtsere koers laten varen. Dit zorgde voor veel discussie binnen de VVD.


Oprichting van de PVV


In 2004 kwam de discussie tot een hoogtepunt toen gestemd moest worden over de eventuele toelating van Turkije tot de Europese Unie. Wilders wilde niet dat Turkije bij de EU zou horen omdat er volgens hem duidelijke cultuurverschillen waren tussen Nederland en Turkije. De VVD stemde wel in met het voorstel en de fractiediscipline eiste dat Wilders ook moest instemmen. Wilders weigerde dat te doen en stapte uit de partij. De VVD wilde dat Wilders zijn zetel opgaf maar dat deed hij niet. Daarmee werd hij een eenmansfractie in de Tweede Kamer en noemde hij zich Groep Wilders. In 2006 maakte Wilders van de groep een politieke partij die hij Partij voor de Vrijheid  noemde.


De eerste jaren van de PVV


De belangrijkste plannen van de PVV in 2006 waren het verlagen van de belastingen, buitenlandse imams een spreekverbod opleggen en de joods-christelijke waarden benadrukken. Nederlanders moesten weer trots op hun cultuur zijn, aldus Wilders. Bij de eerste verkiezingen in 2006 kreeg de partij direct negen zetels. Daarna kwam de PVV nog regelmatig in opspraak met anti-islamitische uitspraken. In 2010 werd de PVV gedoogpartij van het kabinet Rutte I (VVD en CDA). Dit viel in 2012 over de miljoenen bezuinigingen doordat de PVV uit de onderhandeling stapte en het kabinet haar meerderheid verloor. Bij de verkiezingen van 2017 doet de PVV het weer goed in de peilingen. Ze hebben momenteel twaalf zetels in de Tweede Kamer.

Bronnen:


Pvv.nl: Verkiezingen Parlement.com: PVV Volkskrant.nl: Wilders en Bolkestein

Landen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.