Willem Holleeder op vrije voeten
Door zijn rol bij de ontvoering van Freddy Heineken in 1983 vestigde hij zijn reputatie als koning van de Nederlandse onderwereld. De kans was aanwezig dat Holleeder veroordeeld zou worden voor zijn betrokkenheid bij de moorden in het Passageproces, maar er blijkt niet voldoende bewijs te zijn op hem te veroordelen. Over een maand is hij weer op vrije voeten. Willem Frederik Holleeder werd op 29 mei 1958 geboren in de Jordaan in Amsterdam.
Samen met zijn schoolvriend Cor van Hout begon het duo, ook wel bekend als De Neus en Flipper, in de jaren zeventig het bouwbedrijfje Epan B.V., waarmee ze handel dreven in de Amsterdamse horeca. Zonder succes. Ondanks het faillissement, bleven de jongens niet stilzitten. In die tijd vormde Holleeder samen met Jan Boellaard, Frans Meijer en Cor van Hout een knokploeg die in de Amsterdamse Kinkerbuurt in opdracht van huiseigenaren en projectontwikkelaars krakers uit panden probeerde te zetten. Volgens de Amsterdamse politie waren de jongens in de jaren zeventig bovendien betrokken bij meerdere zware overvallen. Al op 18-jarige leeftijd beschikten ze over veel geld en reden ze rond in dure auto's.
Heineken ontvoering Na het faillissement van het bouwbedrijf waren ze bovendien beland in de wereld van koppelbazen, waarbij zij in de bouw op illegale wijze arbeidskrachten leverden. De zaken gingen aanvankelijk goed, maar in de loop van de jaren tachtig ging het bergafwaarts. Zodoende besloten Holleeder en Van Hout tot een groots opgezet plan. Samen met Frans Meijer, Jan Boellaard en Martin Erkamps ontvoerden ze biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer op 9 november 1983. Ze ontvingen 35 miljoen gulden aan losgeld, waarvan alle mannen drie miljoen kregen en het overige gedeelte in een gezamenlijke pot belandde. Nadat ze het losgeld hadden ontvangen, vluchtten Van Hout en Holleeder naar Parijs. Al snel, op 29 februari 1984, werden de mannen echter gearresteerd door de Franse politie. Ze werden veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor Holleeder en twaalf jaar voor Van Hout.
Holleeder en Endstra Na de vrijlating gingen er al snel geruchten dat zowel Holleeder als Van Hout zich weer in het criminele circuit bevonden. Zo zou Holleeder zich bezig hebben gehouden met drugshandel en afpersingspraktijken, maar Justitie kon hiervoor geen bewijs op tafel krijgen. In 1994 kocht Holleeder met Van Hout en vastgoedhandelaar Rob Grifhorst de erotische nachtclub Casa Rosso op de Amsterdamse wallen. Van Hout en Holleeder gingen na twee jaar door een ruzie uit elkaar. In diezelfde periode werd in het maandblad Quote een foto afgebeeld van Holleeder met financieel adviseur en vastgoedhandelaar Willem Endstra, ook wel de bankier van de onderwereld genoemd. Endstra had eerder verklaard Holleeder niet te kennen, wat door de foto niet waar bleek te zijn.
Achter de tralies De politie deed verscheidene pogingen om Holleeder opnieuw achter de tralies te krijgen. Zo werd hij op 2 juli 2003 gearresteerd voor wapenbezit, maar hij kwam drie dagen later alweer vrij. Een klein jaar later, in mei 2004, werd zijn rijbewijs ingenomen wegens een snelheidsovertreding. Hij kreeg het op 5 juli weer terug. Uiteindelijk werd hij in de nacht van 29 op 30 januari 2006 opgepakt op verdenking van afpersing en mishandeling van onroerendgoedhandelaren, waaronder de in 2004 geliquideerde Endstra. Eind december 2007 werd hij tot negen jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Passageproces
In dit Passageproces, dat sinds februari 2009 bij de rechtbank in Amsterdam loopt, werd Holleeder door meerdere getuigen in verband gebracht met verschillende moorden, waaronder die van vastgoedhandelaren Willem Endstra (2004) en Kees Houtman (2005), Cor van Hout (2003) en de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl (2006). Justitie heeft nu na een speciaal topoverleg met de Nationale Recherche en de Amsterdamse politie geconcludeerd dat het jarenlange onderzoek naar de liquidaties niet genoeg bewijsmateriaal heeft opgeleverd. Volgende maand is Nederlands beruchtste crimineel weer een vrij man.