Geen afbeelding beschikbaar

Zangeres gevonden in de Vallei der Koningen

Een Zwitserse archeologische missie om de tombe van Koning Tuthmosis III te vinden, stuitte onverwachts op een houten sarcofaag van Nehmes Bastet, een Egyptische zangeres en dochter van een hoge priester. De tombe werd gevonden in de Vallei der Koningen, nabij de stad Luxor in Egypte. De Vallei der Koningen is een begraafplaats waar talloze farao’s uit het Nieuwe Rijk zijn begraven.

De Vallei sprak door alle gigantische bouwwerken in de Egyptische oudheid al tot de verbeelding: uit zowel het Oude (2639 – 2216 v. Chr.), Midden (2040 – 1783 v. Chr.) als Nieuwe Rijk (1550 – 1070 v. Chr.) zijn hier tempels gevonden. Het grootste gedeelte van de tombes in de Vallei der Koningen is afkomstig uit het Nieuwe Rijk. Tijdens het Nieuwe Rijk regeerden farao’s als Tutankhamun, Ramses II, Amenhotep II en Achnaton. De periode wordt gekenmerkt door kolossale tempels en veel gouden versieringen in de graven.

Grafrovers

De graven van de farao’s lagen ver buiten de stad om grafrovers tegen te gaan. Ondanks deze voorzorgsmaatregels zijn veel graven in de Vallei der Koningen al in de oudheid geplunderd. Het is bekend dat oude Egyptische artefacten uit het graf van Seti I (1306 – 1290 v. Chr.) al in de oudheid zijn geroofd. De rovers onthoofden de mummie van Seti I, omdat het hoofd het meeste geld waard was. Het bekendste graf in de Vallei der Koningen is het graf van Toetankhamon. Zijn graf is zo bijzonder omdat deze, toen hij door de archeoloog Carter in 1922 werd gevonden, nog geheel intact was.

Vallei der koningen

De Vallei der Koningen is vandaag de dag opgedeeld in verschillende stukken. Het oostelijke deel is toegankelijk voor toeristen, terwijl het westelijke deel slechts door wetenschappers bezocht mag worden. Op het moment zijn verschillende zoektochten naar tombes gaande. Nieuwe vondsten in de Vallei der Koningen zijn zeldzaam. De recent gevonden tombe is uiterst bijzonder, omdat het de eerste keer is dat er een vrouw in de Vallei der Koningen is gevonden die niet behoort tot  een oude Egyptische royale familie.

Nehmes Bastet

Het tombe van Nehmes Bastet is volgens de Zwitserse archeologen maar liefs 1.100 jaar oud, waardoor zij leefde tijdens de 22e dynastie die van 945 tot 712 v. Chr. duurde. Nehmes Bastet was een dochter van een priester van de god Amon Ra. De priester en zijn dochter verdienden een plaats in de Vallei der Koningen omdat de Egyptenaren geloofden dat hij een speciale connectie had met de god Amon Ra. De naam ‘Nehmes Bastet’ is een Egyptische bewoording voor ‘zij die door Bastet beschermd wordt’. Bastet was de Egyptische vruchtbaarheidsgodin die werd afgebeeld met een kat.

Later deze week zal de tombe worden geopend. Archeologen verwachten een vrouwelijke mummie te vinden die een masker draagt, gemaakt van lagen linnen en gips, om haar gezicht gegoten heeft.

Lees meer over de tombe van Nehmes Bastet op Archeologieonline.

Rubrieken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.