Zeus en de Titanenstrijd
Uit metingen van een ruimtesonde blijkt dat Titan een oceaan van vloeibaar water onder de ijskorst heeft. Titan is de zesde en grootste maan van Saturnus en is vernoemd naar de Titanen, de vijanden van de Griekse goden. Volgens de Griekse mythologie was Zeus de zoon van een Titaan en versloeg hij zijn vader en de andere Titanen in een hemelse oorlog.
Volgens de oude Grieken kregen de god Uranus (hemel) en de godin Gaia (aarde) samen twaalf kinderen. Dit waren de Titanen. Zes van de kinderen waren mannelijk en de andere zes vrouwelijk. De Griekse dichter Hesiodos beschreef rond de zesde eeuw voor Christus een periode waarin de Titanen de aarde regeerden.Deze periode noemde hij de Gouden Eeuw, omdat het volgens hem het beste tijdperk was dat de aarde ooit meemaakte. Hesiodos schreef dat de mensheid onder de heerschappij van de Titanen een soort primitieve vorm van economie bedreven,dat we tegenwoordig bestempelen als communisme. Verder schreef hij dat landbouw nog niet nodig was omdat de aarde genoeg voedsel bood.
Kronos en Zeus
Kronos was de jongste van de twaalf Titanen, maar omdat hij zijn vader Uranus doodde werd hij de Titanenleider. Hij bleek echter een tiran te zijn, die zijn eigen kinderen opat. Ieder kind dat hij bij zijn zus Rhea verwekte, verzwolg hij. Rhea verstopte echter het twaalfde kind, Zeus, en liet haar broer een steen met een dekentje eromheen opeten zodat hij dacht dat hij het kind had verzwolgen. Toen Zeus volwassen was, vergiftigde hij Kronos met een drankje, zodat hij de andere elf goden uitspuugde. Hij riep tevens de hulp in van de cyclopen, reusachtige wezens die gevangen waren gezet door de Titanen. Samen met hen en de andere goden versloeg Zeus de Titanen en werd hij de nieuwe leider van de wereld.
Straf van de Titanen
Zeus wierp de Titanen in Tartaros, een soort van onderwereld, dat als gevangenis diende. Hij bestrafte Atlas, die na Kronos de leider van de Titanen was geweest, door hem voor eeuwig de hemel op zijn schouders te laten dragen. Na de oorlog met de Titanen verdeelden Zeus en zijn twee broers de wereld. Ze spraken af dat Zeus de hemel, Poseidon de zee en Hades de onderwereld zou regeren. De aarde en het vaste land regeerden ze alle drie.
Hesiodos
Zoals gezegd was Hesiodos de belangrijkste bron uit de oudheid over de Titanen. Hij was een Griekse dichter die ongeveer in dezelfde tijd leefde als Homeros, die bekend is van zijn beschrijving van de Trojaanse Oorlog. Hesiodos was de eerste dichter in de geschiedenis die ook zichzelf verwerkte in zijn poëzie. Samen met Homeros was Hesiodos een historische autoriteit op het gebied van de Griekse Myceense periode (1900 v.Chr.-1100 v.Chr.) en de Griekse mythologie. Hij schreef het gedicht Werken en dagen dat ging over landbouw bij de oude Grieken. In zijn gedicht Theogonia beschreef hij de Griekse goden en ook de Titanen. Omdat in de geschriften van Hesiodos de mythen vaak samen gingen met historische gebeurtenissen, is het de vraag in hoeverre Hesiodos zijn verhalen op waarheid gebaseerd waren.
Vrijwel alle planeten en manen in ons zonnestelsel zijn vernoemd naar Griekse of Romeinse goden. Ook de Titanen hebben een plekje gekregen aan onze hemel. Op Titan, de zesde maan van Saturnus, is door een ruimtesonde mogelijk een oceaan van water ontdekt. Wetenschappers schatten dat de zee 250 kilometer diep is.