Wereldberoemde kunstenaars die in hun eigen tijd niet werden gewaardeerd
Kunst kan zich uiten in verschillende vormen. Zo is er de Mona Lisa wiens ogen je lijken te volgen en schilderde Michelangelo het plafond van de Sixtijnse kapel vol met elementen uit de bijbel. Maar kunst wordt niet altijd begrepen. Daardoor werden sommige kunstenaars niet gewaardeerd in hun eigen tijd, terwijl ze nu wereldberoemd zijn geworden.
Mondriaan
Mondriaan heeft zichzelf eerst moeten uitvinden voor hij zijn specifieke abstracte stijl ontwikkelde. In het begin werden zijn natuurgetrouwe schilderijen nog gewaardeerd. Maar hij begon te experimenteren met andere technieken, wat hem veel kritiek opleverde. Zo werd zijn stilleven van een haring als belediging gezien, omdat het veel te simpel zou zijn. Zijn kunst werd dwaas genoemd en het werk van een ziek rebels kind. Ook in zijn familie bracht het woede op en zijn oom wilde dat hij zijn naam zou veranderen om niet met hem geassocieerd te worden. Toch bleef Mondriaan zich ontwikkelen en kwam hij uiteindelijk op de stijl die gekenmerkt wordt door dikke zwarte lijnen. Hij werd hiermee één van de grondleggers van de abstracte kunst.
Van Gogh
Vincent van Gogh begon pas op zijn 27e met zijn kunst. Binnen tien jaar maakte hij zo’n 2000 kunstwerken. Maar hij verkocht er slechts een handjevol van en hij had het niet breed. Hij verruilde dan ook vaak schilderijen voor wat eten of schilderspullen. Tijdens de laatste twee jaar van zijn leven was het hem gelukt wat tentoonstellingen te krijgen en kreeg hij al iets meer bekendheid. Maar voordat hij beroemd werd zou zijn leven op trieste wijze eindigen. Hij schoot zichzelf in de borst, waaraan hij een dag later aan overleed. Het was zijn schoonzus Jo van Gogh-Bonger die na zijn dood verschillende tentoonstellingen voor zijn kunstwerk regelde. Ze maakte er haar levensdoel van om Van Gogh op de kaart te zetten. En dat lukte, want wie heeft er nu nog nooit van Vincent van Gogh gehoord?
Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!
Paul Gauguin
Paul Gauguin staat nu bekend om zijn post-impressionistische schilderijen. Hij was zelfs enige tijd bevriend met Vincent van Gogh. Maar tijdens zijn leven had hij moeite met de verkoop van zijn schilderijen. Hij trok zich meerdere malen terug op afgelegen eilanden, zoals het Tahitiaanse Mataiea waar hij zijn beroemde werken maakte. Tijdens zijn wereldreizen liep hij echter tropische ziekten op. Hij heeft zijn leven last gehad van de implicaties hiervan en stierf er uiteindelijk aan. Zonder geld of faam.
Johannes Vermeer
Johannes Vermeer kennen we van zijn Stadgezicht op Delft, het Meisje met de Parel en Het Melkmeisje. Hij kon op een unieke manier spelen met licht in zijn schilderijen. Maar hij werd pas eeuwen na zijn dood ontdekt als kunstenaar. Waarschijnlijk werkte hij voornamelijk in opdracht om geld in het laatje te brengen. Hij leende ook wel eens geld en na zijn dood betaalde zijn weduwe een schuld van zo’n 600 gulden af met een aantal van zijn schilderijen. Omdat hij tijdens zijn leven geen bekendheid kreeg, is er niet veel over zijn levensloop bekend. Toch is Vermeer nu Hollands trots.
Tegenwoordig kan iedereen kunst maken. Dat wil zeggen: als je iets maakt wat je mooi vindt, mag je dat kunst noemen. Of het ook publiekelijk aanvaard wordt als kunst heeft met meerdere factoren te maken. Bijvoorbeeld, of je een galerij kunt vinden die je kunstwerken wil etaleren, of een uitgever voor je boek. Maar als je voor jezelf iets kunstigs wil maken heb je daar alle vrijheid in en er bestaan ook vele mogelijkheden. Wist je bijvoorbeeld dat een tekst schrijven ook artistiek kan zijn? Of het ontwerpen van je eigen foto? Daarvan zou je dan een mooie fotopuzzel kunnen maken. Of een schilderij op nummer, waarbij je je eigen foto kunt schilderen. En heb je weleens aan houtsnijden of beeldhouwen gedacht? Het kan allemaal kunst zijn, zolang jij het maar mooi vindt.