Edward Teach Zwartbaard

Anker Zwartbaard gevonden

Met zijn lange zwarte baard en angstaanjagende verschijning was hij de ‘tot man geworden verschrikking’ van iedere zeeman die de wateren durfde te trotseren. Afgelopen zaterdag 28 mei is het anker van Zwartbaard gevonden en in de VS aan land gebracht.

Zijn echte naam was waarschijnlijk Edward Teach en hij kwam uit Bristol. Van 1716 tot 1718 was hij als zeerover actief in het Caribische gebied en langs de kust van Noord-Amerika, waar nu ook het anker is gevonden. De Engelse piraat vertrok als gelukszoeker op 1710 vanuit Bristol naar de nieuwe wereld. Hij sloot zich aan bij Benjamin Hornigold. Hij had als kapitein verscheidene Successie-oorlogen van Engeland meegemaakt. In 1716 begonnen ze met het kapen van schepen. Maar toen Hornigold in 1717 stopte met de praktijken, moest Edward Teach een andere tijdsbesteding vinden.

Kapen

Hij vulde zijn dagen met drinken en gokken. Uiteindelijk besloot hij zelf een bemanning op poten te zetten, nam 18 man aan boord van een sloep en kaapte een klein visserschip. Daarmee begon hij zijn carrière als piraat. Zo lukt het om het Franse Fregat “La Concorde” aan te vallen. Hij doopte het schip om tot de "Queen Anne’s Revenge". Met zijn schip voorzien van 40 kanonnen vormde hij de schrik in de Caraïbische zee. Het verhaal doet de ronde dat hij in een periode van achttien maanden ten minste twintig schepen kaapte, vanuit verschillende bases.

Caribisch handelsgebied

In de zeventiende en achttiende eeuw liep je als zeeman het gevaar een piratenschip tegen te komen. Zo registreerde de Engelse autoriteiten van 1672 en 1682 32 illegale slavenschepen in het carïbisch gebied. Tijdens de oversteek van Afrika naar Amerika was er niet veel gevaar voor zeerovers. In het Caribisch handelsgebied lag dat anders. Daar opereerden veel piraten. Maar ook als piratenschip lag achter iedere hoek gevaar. De overheden zagen hun handelswaar wegvloeien door de kaapvaart en waren alert op de piraterij.

Verdrag

Om zijn handelsbelangen veilig te stellen, sloot Zwartbaard dan ook een verdrag met gouverneur Charles Eden van North Carolina. De gouverneur van Virginia, Alexander Spotswood, was het hier niet mee eens en was vastberaden om ‘zwartbaard’ te pakken te krijgen, dood of levend. Zodoende werd in 1718 het schip de “Queen Anne’s Revenge” in de wateren bij North-Carolina ingesloten. Tijdens een gevecht werd kapitein Zwartbaard gedood en zonk de Queen Anne's Revenge.

Archeologische vondst

Al in 1996 werd er beweerd dat het schip van Zwartbaard gevonden was in Beaufort, North Carolina. Nu is waarschijnlijk ook het anker van het schip gevonden in zee op 6 meter diepte. Het anker is 3,3 meter lang. Het werd aangetroffen voor de kust van de staat North Carolina in een scheepswrak op de zeebodem. Archeologen zijn van mening dat het anker toebehoorde aan de Queen Anne’s Revenge dat zonk in 1718.

Bronnen:

  • H. den Heijer, Goud, Ivoor en Slaven (Zutphen 1997)

afbeelding:

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.