Kelten Keltfest

Kennismaken met Kelten

Vandaag is de tweede dag van het Keltfest festival in de Hollandse Biesbosch in Dordrecht. Tijdens Keltfest is er een historische markt waarbij bezoekers in contact kunnen komen met de Keltische cultuur.

Je kunt zelf pottenbakken en boogschieten, of genieten van typisch Schotse specialiteiten. Het Keltfest is ook het toneel van de Nederlandse Kampioenschappen Highland Games, waar mannen, vrouwen en zelfs kinderen zich met elkaar kunen meten in bijvoorbeeld steenstoten, hamer slingeren en het beroemde boomstam gooien.

Sporen van een oude cultuur

Schotland, Ierland, Wales en Bretagne zijn de laatste plekken waar je nog sporen kunt vinden van de oude Keltische cultuur die ongeveer van 400 v Chr. Tot het begin van de jaartelling West Europa beheersten. De Kelten bestonden uit tientallen volken en stammen die voornamelijk door hun taal met elkaar verwant zijn. In de Keltische geschiedenis zijn verschillende culturen aan te wijzen, zoals de Hallstatt-cultuur en de Gallo-Romeinse cultuur.

Geen geschreven bronnen

Van die laatste weten wij het meest door de Romeinen. De Kelten lieten zelf geen geschreven bronnen na. De vroegste geschreven verwijzingen buiten de Romeinse bronnen dateren uit de vroege middeleeuwen. Mede daarom werden de Kelten lange tijd gezien als barbaren. Historisch onderzoek heeft echter uitgewezen dat het een gevorderde cultuur was met een vergevorderde kennis van vestingbouw en vooral smeedkunst.

Mythologie en hekserij

De Kelten spreken erg tot de verbeelding, mede door hun mythologie en religie, waarvan de druïden wel het meest bekend zijn. Druïden waren priesters, 'historici', rechters, astrologen en politieke raadsheren. De hedendaagse West-Europese Wicca (moderne hekserij) haalt veel van haar inspiratie uit de Keltische traditie, waaronder een aantal belangrijke feestdagen zoals Samenhing (Halloween) en Bestane (1 mei)

De Gal, de Gal...

De beroemdste Kelten zijn ongetwijfeld Astérix en Obelix met hun dorpsgenoten. Want ja, ook de Galliërs waren Kelten. Helaas hadden de Kelten in het echte leven geen toverdrank die onoverwinnelijk maakt. Vandaar dat ze uiteindelijk werden geassimileerd door het Romeinse Rijk.

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.