Veteranen Veteranendag

Aandacht voor de oud-strijders

Vandaag, op de laatste zaterdag van juni, is het veteranendag. Een dag die is ingesteld als eerbetoon aan alle Nederlandse oud-strijders. De dag wordt gevierd met een landelijke manifestatie, maar veel gemeenten organiseren ook lokale bijeenkomsten voor de veteranen in hun woonplaats.

Een oorlogsveteraan of oud-strijder is iemand die als soldaat heeft gediend in oorlogssituaties. Niet iedere ex-soldaat is dus een veteraan. Veteranen mogen het Veteraneninsigne dragen.

Eerbetoon aan Prins Bernhard

In eerste instantie werden alleen mensen die in de Tweede Wereldoorlog en in de oorlog in Korea in de jaren ’50 hadden gediend, als veteraan beschouwd. Het was Prins Bernhard, die zich sterk maakte voor deze oud-strijders. Ieder jaar op de verjaardag van de prins, 29 juni, werd een defilé van oud-strijders en verzetsmensen gehouden in Wageningen, de plaats waar het Duitse leger in Nederland in 1945 de capitulatie tekende. Veteranendag bestond toen nog niet. Na de dood van Bernhard in 2004 werd het jaarlijkse veteranendefilé stopgezet en daarvoor in de plaats kwam de nationale veteranendag. In eerste instantie op 29 juni, maar vanaf 2009 op de laatste zaterdag in juni.

Oude en jonge veteranen

In het eerste decennium van de 21e eeuw wilde de Nederlandse regering meer aandacht voor veteranen. Niet alleen veteranen uit WO II en Korea, maar ook de veteranen uit het voormalige KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger) die nooit echte erkenning vanuit Nederland hadden gekregen. Bovendien was Nederland intussen bij verschillende internationale missies betrokken, en de regering wilde ook die veteranen aandacht geven. Wie bij veteranen denkt aan oude, besnorde mannen met veel medailles op hun jasje, heeft maar ten dele gelijk. Veteranen zijn ook diegenen die hebben gediend in missies in Libanon, Bosnië, Irak, en Afghanistan. Er zijn dus ook jonge veteranen.

Veel te doen

De manifestatie in Den Haag heeft een aantal vaste bestanddelen, zoals een bijeenkomst in de Ridderzaal, het uitreiken van onderscheidingen en herinneringsmedailles op het Binnenhof, een fly by van militaire vliegtuigen en een defilé. Kloppend hart is het Malieveld, het centrale punt waar iedereen elkaar kan ontmoeten.

Afbeeldingen:

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt