Geen afbeelding beschikbaar

Nederlandse dijk gaat Jakarta beschermen

Nederlandse experts gaan de Indonesische hoofdstad Jakarta helpen bij het aanleggen van een 36 kilometer lange dijk en het inpolderen van zee, meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag. De dijk moet de kuststad beschermen tegen overstromingen, een regelmatig terugkerend probleem voor de Indonesische hoofdstad.

De hoofdstad van Indonesië is al oud, maar de naam Jayakarta of Jakarta draagt zij pas sinds 1527. Daarvoor stond zij bekend als Sunda Kelapa. In haar geschiedenis wisselde de stad nog een paar keer van naam. Vanaf 1619 stond zij onder het gezag van de Nederlanders bekend als Batavia. Van 1942 tot 1972 heette zij Djakarta en sinds 1972 draagt zij weer de naam Jakarta. Met ruim 9 miljoen inwoners is het met recht een metropool te noemen.

Waterrijk gebied

Jakarta ligt in een beschutte baai aan de noordkust van het Indonesische eiland Java. Het gebied eromheen is vlak, laag en waterrijk door de aanwezigheid van kanalen en rivieren. De nabijheid van water gaf de stad welvaart en de stad werd een belangrijke handelsstad in Zuidoost Azië. Maar al dat water vormt al eeuwen een gevaar. Jakarta heeft dan ook regelmatig te kampen met overstromingen. Vooral tijdens het regenseizoen, van november tot april. Jakarta heeft een tropisch moessonklimaat met een gemiddelde hoeveelheid neerslag van ongeveer 1800 mm per jaar.

Prooi van het water

In 1996 en 2002 kwamen grote delen van Jakarta onder water te staan. In februari 2007 waren de overstromingen erger dan in voorgaande jaren. Het water eiste 47 levens en meer dan 200.000 mensen raakten dakloos. In november van dat jaar drong niet de rivier, maar de zee de stad binnen. Opnieuw sloegen tienduizenden mensen op de vlucht voor het water. In 2009 brak de Situ Gintung dam vlakbij Jakarta door, waardoor twee dorpen overstroomden en er tientallen doden vielen. Het gevaar voor wateroverlast en overstromingen wordt nog eens verergerd door de toenemende verstedelijking, ontbossing en bodemdaling die veroorzaakt wordt door het oppompen van grondwater.

Dijk en polder

Nederland heeft een wereldwijde reputatie als het gaat om het bouwen van dijken, en gaat nu Indonesië helpen bij de planning en aanleg van een beschermende ringdijk. Nederland betaalt zelfs 4 miljoen euro mee aan het project. Het bedrag komt uit de ontwikkelingsgelden voor Indonesië. De dijk moet 36 kilometer lang worden, net zo lang als de Afsluitdijk, en komt twee kilometer buiten de kustlijn te liggen. Het gebied tussen de dijk en de kust wil men inpolderen. Niet alleen om de stad uit te breiden, maar ook op financieel gebied, omdat een deel van het project bekostigd moet worden uit de verkoop van de grond van het ingepolderde stuk land. Op de dijk wordt een tolweg aangelegd naar de haven Tajung Priok. De realisatie van het plan gaat tenminste 15 jaar in beslag nemen.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.