Geen afbeelding beschikbaar

Simon Bolivar dag in Ecuador

Ecuador viert vandaag, 24 juli, de dag van Simon Bolivar (1783-1830). Hij leidde verschillende opstanden tegen het koloniale Spanje, die resulteerden in de onafhankelijkheid van Venezuela, Colombia, Panama, Bolivia (naar hem genoemd), Peru én Ecuador. In deze landen staat Bolivar dan ook bekend als 'El Libertador'; De Bevrijder.

Simon Bolivar was een criollo: een etnische Spanjaard, maar geboren in een Spaanse kolonie. In dit geval in Nieuw-Granada, in het huidige Venezuela, waar zijn familie al generaties woonde. Zijn loyaliteit lag dan ook eerder bij zijn eigen thuisland, dan bij moederland Spanje. Bolivar kwam uit een welgestelde familie. Simon werd op jonge leeftijd wees en werd opgevoed door zijn oom. Zijn erfenis stelde hem in staat een goede opleiding te volgen. In 1799 zette hij zijn opleiding voort in Europa, waar hij in aanraking kwam met de ideeën uit de Verlichting. De Franse revolutie en haar gevolgen maakte een diepe indruk op de 16-jarige jongen. Bolivar was ook onder de indruk van Napoleon Bonaparte, totdat die zich de keizerstitel toe-eigende. Toen Napoleon in 1807 ook nog eens zijn broer Josef tot koning van Spanje benoemde, besloot Bolivar zijn leven te wijden aan de strijd om onafhankelijkheid van de Spaanse koloniën.

Republiek Groot Colombia

Tussen 1812 en 1824 voerde Bolivar strijd in Venezuela, Colombia, Panama, Ecuador, Peru en Bolivia. Op 17 december 1819 richtte hij de Republiek van Groot Colombia op, en werd er zelf de eerste president van. Het gebied van de nieuwe staat omvatte Colombia, Venezuela, Ecuador en een deel van Panama, met als hoofdstad Bogota. In 1824 werd hij ook president van Peru.

Ecuador ontstaat

De Republiek van Groot Colombia bleek echter uiterst onstabiel en was geen lang leven beschoren. In 1828 trad Bolivar terug als president. Twee jaar later hield Groot-Colombia op te bestaan. Eén van de nieuwe staten die daaruit ontstond was Ecuador. In datzelfde jaar 1830 stierf Bolivar in Colombia aan tuberculose. Zijn herinnering leeft in Zuid-Amerika echter voort. Geen stad of er is een plein of straat naar hem vernoemd. In Ecuador en Venezuela vind je de Simon Bolivar luchthaven. In Bogota (Colombia) kun je logeren in het Simon Bolivar Hotel, In Costa Rica is het Simon Bolivar Zoölogisch Park, en natuurlijk zijn er overal in Zuid-Amerika standbeelden en andere monumenten aan hem gewijd. Tenslotte is er zelfs nog een hele Latijns-Amerikaanse staat naar hem vernoemd: Bolivia.      

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.