Paardenmarkt in Voorschoten
In het Zuid-Hollandse Voorschoten wordt vandaag, 28 juli, de traditionele Paardenmarkt gehouden. Behalve de markt zelf zijn er tal van activiteiten, zoals de kortebaandraverij, demonstraties bierrijden en carousselrijden, demonstraties van oude ambachten, waaronder natuurlijk de hoefsmid, kermis, en uiteraard muziek. Sinds 1812 gebeurt dat op deze datum, maar de geschiedenis van de Paardenmarkt gaat wel 800 jaar terug.
Al in 930 na Christus vinden we de eerste vermelding van Voorschoten (Forescate). Het dorp lag aan een handelsroute, wat heden ten dage nog aan de vorm van het oude centrum te zien is. Een deel van het oude dorp is dan ook beschermd dorpsgezicht. In de 12e eeuw werd bij Voorschoten ook het kasteel Duivenvoorde gebouwd. Daarmee is dit één van de oudste kastelen van Holland.
Voorschoten had in het begin van de 13e eeuw al een jaarmarkt. De oudste vermelding ervan dateert uit 1204. Volgens geschiedschrijver Melis Stoke, tevens secretaris van graaf Floris V, leverde de Voorschotense markt paarden en andere producten aan Lodewijk II, de graaf van Loon. Deze was getrouwd met Ada van Holland, de dochter van de in 1203 gestorven graaf Dirk VII van Holland. Lodewijk was in strijd gewikkeld met Willem van Friesland, de broer van graaf Dirk om de opvolging van het graafschap. (de Loonse oorlog). Een strijd die Willem uiteindelijk won, waarna hij als graaf Willem I van Holland in de kronieken belandde. Willem was de overgrootvader van graaf Floris V. en het was Floris die in 1282 aan Voorschoten officiële marktrechten verleende.
Sinds 1812 is 28 juli de vaste dag van de Paardenmarkt. Dat had alles te maken met het einde van het hooiseizoen. (Juli is de hooimaand). Aan het eind van de hooioogst verkochten veel boeren extra paardenkrachten (letterlijk) aan rondreizende nomaden, of aan akkerbouwers die nog moesten gaan oogsten in het najaar. Tegenwoordig heeft de Paardenmarkt geen economische betekenis meer, maar is zij wel belangrijk in de streek vanwege de folklore, net als bijvoorbeeld de paardenmarkten van het naburige Rijnsburg en Valkenburg.