Geen afbeelding beschikbaar

G7 schiet te hulp

De groep van zeven belangrijke industrielanden, de Groep van 7 (G7), heeft besloten de valutamarkt de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer de stabiliteit dat vereist. Dat zei de Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda vanochtend. De G7 komt voort uit de G6 die werd opgericht in 1975.

In 1975 werd in Rambouillet in Frankrijk de Groep van Zes (G6) opgericht. Het was een initiatief van de Franse president Valery Gidcard d’Estaing en de Duitse kanselier Helmut Schmidt. Er was behoefte aan een samenwerkingsverband op economische gebied. De G6 begon met informele bijeenkomsten waar de ministers van financiën van de zes grootste industrielanden ter wereld aanwezig waren. Dat waren het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de Verenigde Staten.

Groep van 7

Al een jaar later werd de groep uitgebreid. Op 27 en 28 juni 1976 vond er in San Juan in Puerto Rico wederom een conferentie plaats. Voorafgaand aan de conferentie werd Canada toegevoegd aan het selecte gezelschap. De G6 veranderde in de G7 en bestond voortaan dus uit de landen van de G6 en Canada. In 1977 werd ook de Europese Unie uitgenodigd, maar ze werden geen officiële lidstaat van de G7.

Groep van 8

De vergaderingen van de G7 waren in het begin informele conferenties van staatshoofden en regeringen van de meest geavanceerde economieën ter wereld. Aanwezig bij de vergaderingen waren de ministers van financiën en buitenlandse zaken. Jaarlijks had één van de lidstaten het voorzitterschap. Dat land werd belast met de organisatie van de conferentie en leverde een gastheer of gastvrouw voor het evenement. In 1998 kreeg het Verenigd Koninkrijk het voorzitterschap. In dat jaar werd besloten de ministeriële bijeenkomsten te scheiden van de G7 bijeenkomsten.

Dat wilde zeggen dat de conferentie van de G7 weer teruggebracht werd tot een kleine groep, bestaande uit de ministers van financiën en de voorzitters van de centrale banken uit de landen. Ze gingen een koers varen die meer gericht was op de economie. Hierdoor kwam er een scheiding tussen de G7 en de G8. Rusland was namelijk als achtste land lid geworden van de G8. Beide groepen mogen niet met elkaar verward omdat bij de G7 de ministers van financiën van de zeven landen verscheidene keren per jaar bij elkaar komen. De G8 heeft in tegenstelling tot de G7 een jaarlijkse bijeenkomst van regeringsleiders.

Verhouding G7 en G8

De G8-ministers komen één keer per jaar bij elkaar voor de bespreking. Daanaast komen de ministers van Financiën nog drie keer bij elkaar in de G7, dus zonder Rusland en de Europese Commissie. Rusland en de Europese Commissie worden dan slechts opgeroepen voor speciale agendapunten. De G7 houdt zich met name bezig met de wereldwijde economische vooruitzichten, het macro-economisch beheer, de internationale handel, energie, klimaatverandering en de betrekkingen met ontwikkelingslanden. Sinds de invoering van de euro in 2002 mogen ook de voorzitter van de Europese Centrale Bank en de Eurogroep de bijeenkomsten van de G7 bijwonen.

G7 springt bij

De G7 en G8 kunnen economische en politieke stabiliteit afdwingen. Op dit moment heeft de G7 besloten de Valutamarkt de komende tijd gezamenlijk te zullen ondersteunen wanneer de stabiliteit dat vereist. De ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G7 zullen nauw met elkaar in contact blijven en de ontwikkelingen op de geld-, aandelen- en obligatiemarkten blijven volgen. Dat zei de Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda vanochtend. Ook zei hij dat het vertrouwen in de Amerikaanse dollar niet aan het wankelen is gebracht na de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten van AAA naar AA-plus.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!