Geen afbeelding beschikbaar

Nazaat Mohammed kondigt grondwetswijziging aan

Koning Abdullah II van Jordanië heeft vandaag 'historische' grondwetswijzigingen aangekondigd. Hij deed dat nadat een speciale commissie die zich de afgelopen maanden heeft gebogen over politieke hervormingen, advies aan hem had uitgebracht. Abdullah behoort tot de stam van de Hasjemieten en is volgens zijn stamboom een nazaat van de profeet Mohammed in de 43e generatie.

“Op een dag stormde een mysterieuze man de stad Merv binnen, rond het jaar 120 Anno Hidjra (AH), ongeveer 742 na Christus. Deze verre buitenpost van het rijk lag bijna 2500 kilometer ten oosten van Damascus. Niemand wist wie deze man was. Hij noemde zich Abu Muslim. Hij was een beroepsrevolutionair en was uitgezonden door een geheime ondergrondse groep die opereerde vanuit Irak, de Hasjemieten.”

Omajjaden

De Hasjemieten zijn een Arabische stam waaruit het hasjemitische koningshuis is gekomen. Het was een groep tussen een sekte en een politieke partij in. De naam verwees naar de clan van de profeet, de Banu Hashim. De groep had als opzet om een lid van de familie van de profeet aan het hoofd te zetten van de moslimwereld. In 120 AH waren er veel splintergroeperingen in de Arabische wereld van de oorspronkelijke opvolgers (kaliefen) van de profeet Mohammed die samenspanden tegen de regerende leiders, de Omajjaden. De gemeenschap was naar hun idee van het rechte pad afgedwaald. Alles zou in de ogen van de Hasjemieten goed komen als de Omajjaden omver werden geworpen.

Hasjemieten

De Hasjemieten waren dolblij geweest als ze een lid van Mohammeds familie in hun midden hadden. Maar dat was niet het geval. Ze namen daardoor maar genoegen met een afstammeling van zijn oom. Ze hadden een bloedband en dat was voldoende voor de Hasjemieten. De Hasjemieten leefden met name in de streek Hidjaz. Ze waren de leiders, Sjarief, en beschermers van de heilige plaatsen mekka en Medina van 1201 tot 1924. In 1517 begonnen de Ottomanen met een grootschalige expansie. Het lukte de Hasjemieten echter om de heerschappij over de steden Mekka en Medina te behouden. Maar meer als een vazalstaat. Het zou nog eeuwen duren voordat de Hasjemieten zich tegen de Ottomanen keerden.

Eerste Wereldoorlog

Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog was het zo ver dat de Hasjemieten zich keerden tegen de Ottomaanse overheersers. De laatste Sjarief, Hoessein ibn Ali, streefde naar onafhankelijkheid voor de Arabieren. De Britten zegden dit toe. Zodoende werd Hoessein ibn Ali koning van Hidjaz. Met de val van het rijk van de Ottomanen in 1922 werd de zoon van Hoessein in 1923 koning van Trans-Jordanië, het huidige Jordanië, en zijn andere zoon Failsal werd koning van Irak in 1921. Tegenwoordig regeren de Hasjemieten nog steeds in Jordanië. Sinds 7 februari 1999 is Abdoellah II daar koning. Hij gaat in een rechtstreekse mannelijke lijn terug tot Mohammed.

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!