Geen afbeelding beschikbaar

Internationale Hoppefeesten

Honderden bierpotten verspreid op tafels, een ellenlange hoppestoet rijdt door de straten, muziek overheerst waar je maar gaat. Vandaag, 16 september 2011, beginnen de Internationale Hoppefeesten in België weer, een driedaags festival dat eens in de drie jaar plaatsvindt in Poperinge ter ere van hop.

Het allereerste Hoppefeest kent zijn oorsprong in 1956. Indertijd werd dit festival georganiseerd om een goede hopoogst te vieren, en hoe vier je dat beter dan met een flinke hoeveelheid bier? Vanuit traditioneel standpunt wordt dit feest nog steeds om de drie jaar gevierd met een wedstrijd hopbellen plukken, volksdansen, een optocht met praalwagens, een verkiezing van een Hoppekoningin en een bierfeest.

Het belangrijkste onderdeel van het festival is ongetwijfeld de enorme hoppestoet. Ruim vijftig groepen, veertienhonderd figuranten en een tiental wagens voortgetrokken door paarden vormen op spectaculaire wijze het hoogtepunt van de ode aan hop en bier. Veel van de groepen gaan daarbij verkleed als vogels, lieveheersbeestjes en libellen. Dit staat symbool voor de dieren die de boeren helpen om insecten van de velden te houden zodat het hop kan groeien.

De stoet vormt hiermee eveneens de grootste van zijn soort in heel Vlaanderen. Vanwege zijn omvang wordt de hoppestoet doorgaans ingedeeld in vier delen. Deel één vertelt het scheppingsverhaal en de geschiedenis van de hop. Ook wordt door een groep kort belicht hoe Jan Zonder Vrees de Hoporde stichtte, een orde waar je enkel in kwam als je hop van hoge kwaliteit leverde. Het tweede deel toont aan de bezoekers een gehele cyclus van hop, van het aanleggen van de plant tot het plukken en verwerken. Tevens komen er ook talloze verklede kinderen langs om te tonen welke dieren gevaarlijk zijn voor de hop.

In het derde deel zie je hoe de oogst verwerkt worden en worden toeschouwers getrakteerd op met hop bereide hapjes. Het vierde deel sluit de hele stoet af met de eerder die dag verkozen hopkoningin en haar dansende hofhouding, de Hoppebellen. In totaal bedraagt het hele stoettraject ruim 3.500 meter.

Rubrieken: 

Landen: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.