Geen afbeelding beschikbaar

Duitsland verbiedt neonazistische groepering

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft woensdag 21 september een verbod ingesteld op de grootste neonazivereniging van Duitsland, de Hilfsorganisation für nationale politische Gefangene (HNG). Onder het mom van liefdadigheid verleent de organisatie steun aan gedetineerden met een neonazistische overtuiging. In veel landen zijn neonazistische groeperingen verboden. Zij bestaan echter nog over de hele wereld.

Het neonazisme bestaat uit sociale- of politieke bewegingen die na de Tweede Wereldoorlog proberen het nazisme te doen herleven. Het nazisme is ontstaan in Duitsland en groot geworden tijdens de Tweede Wereldoorlog onder Adolf Hitler. Nazisme kent sterke overeenkomsten met het sociaal-darwinisme. In het sociaal-darwinisme staat het recht van de sterkste centraal. De nazi’s hebben dit gedachtegoed geïmplementeerd in hun eigen ideologie om de sociaal zwakkeren te vervolgingen. Volgens de nazi’s zijn de Ariërs de bron van de menselijke beschaving en zouden alleen arische rassen in staat zijn de cultuur en wetenschap te bevorderen. Hieruit vloeit een sterk racisme en antisemitisme voort. Het neonazisme borduurt na de Tweede Wereldoorlog voort op de idealen van het nazisme. Holocaustontkenning is daarbij een veelvoorkomend verschijnsel. Neonazi’s aanbidden Adolf Hitler en nazisymbolen staan centraal in hun symboliek. Skinheads zijn een bekende uiting van neonazisme.

In veel landen is neonazisme verboden. Kleine groeperingen bestaan echter nog over de hele wereld. Zo is er de internationale organisatie ‘Blood & Honour’ die er sterk neonazistische ideeën op nahoudt. Deze organisatie heeft ook een tak in Nederland. Daarnaast is het internetforum ‘Stormfront’ populair onder Nederlandse neonazi’s. Dit is een Amerikaanse website en is naar eigen zeggen een forum voor ‘white nationalists’. De Amerikaanse overheid kan niet ingrijpen tegen Stormfront, omdat het eerste amendement in de Amerikaanse grondwet ‘volledige vrijheid van meningsuiting’ garandeert. Neonazisme lijkt een globaal fenomeen, waarbij de verschillende organisaties internationale banden hebben. In een rapport van de Duitse inlichtingendienst uit 2010 valt te lezen dat er in Duitsland ongeveer 5.600 neonazi’s woonden.

Sommige Europese en Latijns-Amerikaanse landen hebben een wetgeving die neonazistische uitingen verbied. Ook in Europa zijn veelsymbolen die aan het nazisme zijn verbonden verboden. Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken gebruikt deze wetgeving nu om de grootste neonazigroepering van het land te verbieden. “Men kan niet langer tolereren dat HNG rechtsextremisten in de gevangenis versterkt in hun agressieve houding tegenover de democratie”, aldus de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.