Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van de flessenpost

De Brit Harold Hackett heeft in de afgelopen twintig jaar ruim 4.800 stuks flessenpost verstuurd. Mogelijk nog opmerkelijker is het feit dat maar liefst 3.000 van zijn boodschappen ook daadwerkelijk beantwoord werden. Hackett ziet het versturen van flessenpost vooral als hobby, maar vroeger konden de boodschappen van levensbelang zijn.

Flessenpost werd in het verleden voornamelijk gebruikt door zeelieden. Op het moment dat een schip ten onder dreigde te gaan gooiden de opvarenden vaak nog een fles overboord. De zeelieden hoopten hiermee nog een boodschap naar het vasteland te sturen. Soms ging het hierbij om een hulpkreet, maar vaker bevatte de fles een laatste wens voor de familie van de afzender. Maar het versturen van flessenpost werd soms ook een wedstrijd, om te kijken welk bericht het verst zou komen of als eerst beantwoord zou worden.

Columbus

In de vijftiende en zestiende eeuw maakte de Europese scheepvaart een bloeiperiode door en daarmee nam ook het gebruik van de flessenpost toe. Toen het schip van Cristoffel Columbus op de terugreis van de Nieuwe Wereld in een storm dreigde te vergaan, liet hij een vat overboord gooien met daarin het verslag van zijn ontdekkingsreizen. Zijn boodschap kwam nooit aan, maar Columbus zelf bereikte uiteindelijk nog wel veilig het vasteland.

Ontkurker

Aan het hof van de Engelse koningin Elizabeth bestond er zelfs de positie van “Ontkurker van Zeeflessen”. De Engelse vloot verstuurde via flessenpost namelijk uiterst geheime rapporten over vijandelijke bewegingen. Op het openen van een flessenboodschap zonder toestemming van de officiële ontkurker stond dan ook de doodstraf.

 Vriendschap

Gedurende de twee wereldoorlogen van de twintigste eeuw werd er ook veelvuldig gebruik gemaakt van flessenpost. In december 1945 wierp bijvoorbeeld de Amerikaanse soldaat Frank Hayostek voor de Ierse kust een boodschap overboord. De fles werd gevonden door Breda O’Sullivan en de twee begonnen vervolgens via de reguliere post een briefwisseling die maar liefst zeven jaar standhield. Tot een relatie tussen de twee kwam het echter nooit, want toen de media het verhaal ontdekten werd alle aandacht ze te veel en ging de vriendschap verloren.

Oudste flessenpost

Het wereldrecord van de oudste boodschap per flessenpost werd gevestigd op 10 april 2006. Toen vond een visser een boodschap die 92 jaar en 229 dagen eerder te water werd gelaten, op 25 april 1914. Of de flessen van de Brit Harold Hackett dat record ooit gaan verbreken valt nog maar te bezien, maar hij hoopt in ieder geval nog tot aan zijn dood door te kunnen gaan met het versturen van zijn boodschappen.

Rubrieken: 

Personen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!