Entgen Luijten (ca. 1600 – 1674)
In de zomermaanden van 1674 werd in Limbricht het laatste heksenproces in Nederland gevoerd. Verdachte was de weduwe Entgen Luijten.
Ze kwam uit Lutterade, woonde eerst in Valkenburg en daarna in Limbricht. Ze werd in juli 1674 aangehouden op beschuldiging van ‘hekserij of kwade toverij’ en gevangengezet in de kerker van kasteel Limbricht. Eind juli werd Entgen verhoord over 31 verschillende en bizarre beschuldigingen. Een brouwer in Lichtenberg zou 26 jaar eerder zijn overleden nadat hij had gedronken van hetzelfde bier als Entgen. Een meisje overleed nadat ze in 1658 naast de verdachte in het veld had gezeten. Drie koeien zouden door Entgen Luijten betoverd zijn en overleden.
De aanklager mocht de verdachte op de pijnbank tot een bekentenis dwingen. In augustus en oktober werd ze nogmaals verhoord. De gevangenschap sloopte Luijten zowel geestelijk als lichamelijk. Een vonnis werd niet meer geveld, ze werd gewurgd in haar cel aangetroffen. De rechtbank hield het echter op zelfmoord, wat als een schuldbekentenis kon worden gezien.
In 2021 verscheen Susan Smits roman De heks van Limbricht over Luijten en op 3 juni 2022 vond de onthulling plaats van het bronzen beeld van Entgen Luijten op kasteel Limbricht.
Entgen Luijten staat op maandag 3 juni in de 'Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender 2024' van Uitgeverij Omniboek.
Neem nu een abonnement op Geschiedenis Magazine, dan krijg je deze kalender bij je abonnement cadeau!