Geen afbeelding beschikbaar

Dag van de Nederlandse Antillen

Sinds 1995 wordt op de Nederlandse Antillen op 21 oktober Antillendag gevierd. De nieuwe nationale feestdag verving de Koninkrijksdag, die jaarlijks op 15 december gevierd werd. Er wordt op landniveau niet zeer veel georganiseerd om de dag te vieren. Wel is het voor iedereen een vrije dag op de Nederlandse Antillen.

De Nederlandse Antillen waren tot 10 oktober 2010 een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. De Antillen bestonden uit zes eilanden, namelijk Curaçao, Bonaire. Aruba, Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba. Aruba, Bonaire en Curaçao vormden gezamenlijk de Benedenwindse Eilanden, terwijl Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba de Bovenwindse Eilanden waren. Deze namen wijzen naar de ligging ten opzichte van de heersende noordoostelijke passaatwinden.

De eerste inwoners van de Antillen waren indianen die vanaf Venezuela de eilandengroep bereikten. De eilandengroep werd eind vijftiende eeuw door Europeanen ontdekt en hierop ingelijfd door Spanje. In 1634 werden de Antillen door de West-Indische Compagnie (WIC) veroverd op de Spanjaarden. De WIC importeerde slaven naar de Antillen om er op de plantages te werken.

Tot 1815 wisselden de Antillen regelmatig van eigenaar. Zo hebben de eilanden onder Frans en Brits gezag gestaan, steeds met wisselende bestuursvormen. Vanaf 1815 stond de eilandengroep weer onder Nederlands bewind. De Nederlandse Antillen werden een kolonie van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de Antillen het enige deel van Nederland dat niet bezet was. Tijdens de oorlog werden de eilanden al meer zelfstandigheid beloofd.

Na acht jaar onderhandelen kwam in 1954 een einde aan de koloniale status van de eilandengroep nadat het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden werd ondertekend door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen. Per 1 januari 1986 verkreeg Aruba de status aparte binnen het koninkrijk. Dit hield in dat Aruba de status van apart land verkreeg, zij het binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Op 2 november 2006 verkregen Curaçao en Sint-Maarten een vergelijkbare status. Eerder was al overeengekomen dat Saba, Sint-Eustatius en Bonaire een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk zouden worden, met een bijbehorende burgemeester, wethouders en een gemeenteraad. Op 10 oktober 2010 werden deze aanpassingen een feit en waren de Nederlandse Antillen geen land meer binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.