Geschiedenis van Greenpeace

Greenpeace

"Greenpeace gaat zo vaak over de schreef dat de actiegroep het land uit moet worden gezet."

Dit stelde PVV-Kamerlid Richard de Mos op 21 november 2011 in de Telegraaf. Volgens de PVV en VVD is Greenpeace aan het radicaliseren en gaat de groepering vaker over de schreef. Staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) moet volgens hen alles uit de kast halen om Greenpeace weer in het gareel te krijgen.

Protest tegen nucleaire wapens

Het verhaal van Greenpeace begon in de jaren zestig. Eind jaren zestig testte de Verenigde Staten nucleaire wapens op Amchitka, een eiland voor de kust van Alaska. In 1964 was er echter een zware aardbeving geweest in Alaska en de Amerikaanse overheid kreeg te maken met protesten. Natuurbeschermers en wetenschappers aan de westkust van de Verenigde Staten en Canada maakten zich zorgen over deze testen. De demonstranten waren bang dat de ontploffingen nieuwe aardschokken en eventueel een tsunami tot gevolg zouden hebben. Een groep activisten, onder leiding van Dorothy en Irving Stowe, Jim en Marie Bohlen, Paul Cote en Robert Hunter, richtte in 1970 The Don't Make a Wave Committee op. Op 16 oktober 1970 organiseerde deze groepering een benefietconcert in Vancouver. Hiermee wilden zij geld inzamelen, zodat zij op Amchitka actie konden voeren. Na dit concert hadden zij genoeg geld om een boot te kopen, welke zij de Greenpeace noemden.

Vreedzaam demonstreren

In de herfst van 1971 zette de Greenpeace koers richting Amchitka. Hoewel de boot onderschept werd voordat zij hun doel bereikt hadden, zorgde de trip voor een golf van aandacht voor het onderwerp. De Verenigde Staten stopten datzelfde jaar nog met de proeven op het eiland. In 1972 werd The Don't Make a Wave Committee officieel omgedoopt tot Greenpeace. Vanaf dat moment richtte de organisatie zich op het vreedzaam demonstreren tegen kernproeven. Zo voer de groepering in 1972 een gebied in Polynesië binnen om Franse kernproeven te verstoren. Al snel hierna ging Greenpeace zich ook op andere aspecten richten. Onder andere het tegengaan van de walvisjacht en milieuvervuiling werden belangrijke campagnepunten.

Greenpeace international

In 1977 bestonden er al bijna twintig Greenpeace groeperingen verspreid over de hele wereld en in 1979 werd Greenpeace International opgericht. In dit jaar kreeg ook Nederland een eigen Greenpeace organisatie. Sindsdien is de organisatie wereldwijd actief en probeert het op een geweldloze manier grootschalige milieuproblemen onder de aandacht te brengen door publiekelijk de confrontatie aan te gaan met grote milieuvervuilers. Het hoofdkantoor van Greenpeace International staat tegenwoordig in Amsterdam. Als het aan de PVV ligt, komt hier echter binnenkort verandering in.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.