Geen afbeelding beschikbaar

William Blake, Jacob Mossel en Friedrich Engels

“Iedere individuele wil wordt onderdrukt door de algemene wil, en het resultaat is iets wat niemand wil.” Nadat hij geconfronteerd werd met de armoedige omstandigheden van de arbeiders in Engeland keerde Engels zich af van het kapitalisme. Samen met medefilosoof Karl Marx creëerde hij zijn eigen leer: het communisme. Friedrich Engels werd geboren op 28 november 1820.

Een Brits schrijver, een Nederlandse gouverneur-generaal en een Duitse filosoof. Heel veel hebben William Blake, Jacob Mossel en Friedrich Engels niet gemeen, maar toch delen ze minstens één ding: 28 november, hun geboortedag.

William Blake (1757-1827) was een Brits schrijver, dichter, etser, schilder en tekenaar. Hij werd geboren op 28 november 1757 te Londen. Gedurende zijn jeugd volgde Blake geen onderwijs op school, maar kreeg hij les van zijn moeder. Toch deed hij veel kennis op van de klassieke literatuur en leerde hij uiteindelijk Frans, Italiaans, Grieks en Hebreeuws lezen. Toen Blake veertien werd ging hij in de leer bij een graficus en begon hij met tekenen. Zijn eerste publicatie verscheen in 1783 en kreeg de naam Poetical Sketches. Later legde hij zich ook toe op het schrijven, dichten en schilderen. Het werk van Blake wordt gekenmerkt door veel mystiek, symboliek en duisterheid. Zijn bekendste werken zijn het boek The Marriage of Heaven and Hell en de gedichtenbundel Songs of Innocence and of Experience. Blake overleed 12 augustus 1827 te Londen.

Jacob Mossel (1704-1726) was gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Hij werd geboren op 28 november 1704 te Enkhuizen. Op 15-jarige leeftijd trad hij als matroos in dienst van de Vereenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en vertrok hij naar Nederlands-Indië. In 1730 vestigde hij zich daar definitief en begon hij aan een bestuurscarrière. Mossel werkte zich snel op en werd in 1747 benoemd tot directeur-generaal. Drie jaar later volgde hij Van Imhoff op als gouverneur-generaal van Nederlands-Indië. Mossel probeerde de financiële problemen van het gebied te verlichten door bezuinigingen door te voeren en de strijd tegen de lokale Bantam te staken. Maar ondanks zijn goede bedoelingen zag hij zich gedwongen grote gebieden over te dragen aan de Engelsen. Daarnaast liet de gouverneur-generaal zichzelf omringen met corrupte ambtenaren en deed hij vermoedelijk zelf ook mee aan de zelfverrijking. Jacob Mossel overleed op 15 mei 1761 te Batavia.

Friedrich Engels (1820-1895) was een Duits filosoof en grondlegger van het marxisme. Hij werd geboren op 28 november 1820 in de Duitse stad Wuppertal. Op jonge leeftijd werd hij door zijn vader naar Engeland gestuurd, om daar te werken in zijn katoenfabriek. Geconfronteerd met de armoedige omstandigheden van de textielarbeiders aldaar ontwikkelde Engels een felle afkeer van het kapitalisme. In 1845 kwam hij in contact met Karl Marx, die zijn opvattingen bleek te delen. Samen verhuisden de twee mannen naar België, waar ze begonnen met het formuleren van de grondbeginselen van hun nieuwe leer. In 1847 publiceerden de twee filosofen het resultaat: ‘het communistisch manifest’. Na de dood van Marx in 1883 richtte Engels zich vooral op het redigeren van Marx’ werk, waaronder de derde herdruk van ‘Das Kapital’. Friedrich Engels zelf overleed uiteindelijk  twaalf jaar later, op 5 augustus 1895.

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!