Gaswinning in Nederland

Gaswinning in Nederland

In 1948 vond de NAM voor het eerst gasvelden in Nederland. Al eerder, in 1943 werd bij Schoonebeek in Drenthe een olieveld ontdekt. Dit olieveld bleek het op één na grootste olieveld van West-Europa te zijn. Alleen een olieveld in Oostenrijk was groter. Als direct gevolg hiervan werd op 19 september 1947 de NAM opgericht. In de eerste vijftig jaar na de oprichting haalde de NAM circa 250 miljoen vaten olie naar boven, ongeveer een kwart van het geschatte totaal aan olie in het olieveld. Tegenwoordig wordt alleen in West-Nederland nog op kleine schaal aardolie gewonnen.

Gasvelden in Drenthe en bij Slochteren

In 1948 werden enkele kleinere gasvelden ontdekt in Drenthe. Elf jaar later werd ook bij het Groningse Slochteren aardgas ontdekt. Het besef groeide dat er onder een deel van de provincie Groningen één groot gasveld lag. Het gebied werd omgedoopt tot het Groningen-gasveld. Op 22 juli 1959 werd het eerste aardgas uit dit gasveld, dat ruim 2,5 kilometer diep in de grond zat, gewonnen. Dit grote gasveld leidde ertoe dat er in 1963 werd besloten dat heel Nederland aangesloten werd op een netwerk van aardgas. Binnen tien jaar beschikte driekwart van ons land over aardgas. Het belang van de fossiele brandstoffen steenkool en olie nam hierdoor sterk af.

Kleine velden

De Nederlandse overheid heeft in 1974 het zogeheten ‘kleine velden beleid’ ingevoerd om het Groningen-gasveld te sparen en het opsporen en winnen van andere gasvelden te stimuleren. Zonder die kleine velden zou het Groningen-gasveld al bijna leeg zijn, terwijl er nu nog zeker vijftig jaar gas uit kan worden gewonnen. Ongeveer veertig procent van het Nederlandse gas komt uit deze relatief kleine gasvelden. Het overige gas komt uit het Groningen-gasveld. In 2012 werd in het gebied een nieuw gasveld gevonden. Dat nieuw aangeboorde gasveld is één van de kleinere gasvelden die het Groningen-gasveld moet ondersteunen.  

Aardbevingen in Groningen

Tegenwoordig worden er nog steeds grote winsten behaald door het Grongingse gas. Zo geeft het CBS aan dat in 2017 zo’n twee miljard euro eraan werd verdiend met de gaswinning. Ondanks deze grote opbrengst kleven er veel nadelen aan de gaswinning: aardbevingen. De Groningers werden maandag 8 januari 2018 getroffen door de zwaarste aardbeving sinds vijf jaar tijd. Alleen in 2012 en 1996 waren de bevingen nog heftiger. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft drie dagen later uitgesproken dat er maatregelen zullen worden genomen om de veiligheid van de bewoners van het gaswingebied te vergroten. De NAM kondigde aan dat de gaswinning 'substantieel' wordt verlaagd. 

Afbeelding:

Werkzaamheden aan het gasveld in Slochteren. Fotocollectie Anefo via www.gahetna.nl

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.