Geen afbeelding beschikbaar

Talentenjacht op de Nederlandse televisie sinds 1959

Vanavond gaat er een nieuwe talentenjacht van start, met de naam ‘The Winner Is...’. De show borduurt voort op 53 jaar talentenjacht op de Nederlandse televisie. Een drietal producenten, ‘Het Cocktail Trio’, introduceerde het concept in de zomer van 1959 met de show ‘De Nieuwe Oogst’. Een van de deelnemers was André van Duin, de eerste persoon die dankzij een talentenprogramma doorbrak.

Het programma De Nieuwe Oogst kende een veelzijdige poel van kandidaten. Er kwamen neusfluiters, accordeonisten, dansers en echtparen om hun kunstjes te tonen. In tegenstelling tot de meeste talentenshows van nu, draaide het niet enkel om dans en zang: allerlei talenten waren welkom. Op 24 juni 1964 treed er een jong Rotterdams roodharig jongetje op met een bandparodie. André van Duin werd sinds dit optreden in De Nieuwe Oogst een veel geprezen artiest.

Goedkoop

Het programma De Nieuwe Oogst was deels ontstaan om geld te besparen in de zomermaanden. “Als we dan programma’s als deze gingen maken, hoefde je niet te betalen voor de uitvoerders”, zegt de producer Fred Oster. Deelnemers kregen een kopje koffie en reiskostenvergoeding, maar dat was het. Een goedkope manier van televisie maken. “Het was ook helemaal niet zozeer de bedoeling voor kandidaten om er carrière mee te maken”, meent regisseur Berend Boudewijn.

Succesformule

Na De Nieuwe Oogst volgden nog vele talentenjachten, iedere omroep kreeg zijn zijn eigen variant: Springplank (KRO ’63), Attentie (NCRV ’66), Attent op Talent (TROST ’71) en Vara’s Voorstelling (VARA ’79). Berend Boudewijn verklaart het succes als volgt: “De programma’s bieden de kijker in zekere zin een identificatie. Je ziet mensen optreden en dan ben je benieuwd of die ene die jij leuk vindt, door zou mogen, of die ene waar je zo de pest aan hebt, of die afvalt. Je blijft kijken.”

Rodeo

Door de jaren heen kreeg het publiek een steeds grote rol als jury, in plaats van de aanwezige ‘vakjury’. De harde toon van het commentaar van de jury sloop er gaandeweg ook in. Een voorloper van dit fenomeen was al te zien in het programma Rodeo van de NCRV in 1967, waarbij kandidaten werden weggedraaid als de jury hen niet beviel. Ook werd er dan paardengehinnik ten gehore gebracht.
Idols

Het van origine Britse programma Idols werd het meest populaire talentenjacht programma tot dusver,. Op 1 november 2002 werd de eerste aflevering van de Nederlandse versie uitgezonden. Slechte kandidaten ‘bijten het stof’, en worden belachelijk gemaakt. Sommige critici menen dat in dergelijke programma’s het accent meer ligt op het commercieële succes, dan op het muzikaal talent van de deelnemers.

The winner is…

Vanavond wordt ‘The Winner Is...’ uitgezonden. Presentator Beau van Erven Dorens zegt hier het volgende over: “Het is een nieuwe zang show gebaseerd op het succes van twee programma’s: The Voice of Holland en Deal or No Deal. Er zijn acht categorieën, elk bestaat uit acht deelnemers. Ze spelen continu een finale.”

Rubrieken: 

Tijdperken: 

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.