Geen afbeelding beschikbaar

28 februari Jarig: Hans Dijkstal

Hij werd wel het ‘oliemannetje’ genoemd, omdat hij veel compromissen wist te sluiten met de PvdA. Als bruggenbouwer stuurde hij aan op het paarse kabinet. Als lijsttrekker voor de VVD bleek hij echter niet opgewassen tegen het populisme van Pim Fortuyn. Hans Dijkstal werd geboren op 28 februari 1943 in Port Said te Egypte.

Zijn vader werkte in de scheepvaart en was regelmatig op pad. Dijkstal groeide op in grote huizen met bedienden – de familie was van goede komaf. Hij leerde vloeiend Arabisch spreken en op zijn vijfde verhuisde het gezin naar Nederland. Hier studeerde hij van 1965 tot 1967 Nederlands Recht aan de Universiteit van Amsterdam. Na deze studie ambieerde hij een rol in het leger. Hij werd officier van de verkeersleiding bij de Koninklijke Luchtmacht. Dit bleek echter van korte duur, en in ’67 ging hij werken als docent managementtraining en zelfstandig financieel adviseur.

In zijn vrije tijd speelde Dijkstal graag jazz op zijn saxofoon. Hij trad ook op met enkele bands. Ook knoopte Dijkstal banden aan met het Financieel Dagblad en werd hij recensent. Hij had zich gevestigd als een expert op het gebied van economie, iets wat bijdroeg aan zijn succesvolle politieke carrière. Als VVD-lid begon hij als gemeenteraadslid in Wassenaar. In 1982 kwam Dijkstal voor het eerst in de Tweede Kamer. Hij was inmiddels getrouwd en had twee dochters.

Politieke bruggenbouwer

Samen met Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Louise Groenman (D66) zorgde hij voor de Wet Bevordering Evenredige Arbeidsdeelname, waardoor een werkgever verplicht werd te streven naar een betere vertegenwoordiging van allochtonen in het personeelsbestand. Als ‘bruggenbouwer’ steunde hij de totstandkoming van het eerste paarse kabinet in ’94. Hans Dijkstal werd in het kabinet-Kok I vicepremier en Minister van Binnenlandse Zaken. Na zijn ministerschap nam hij in 1998 het fractievoorzitterschap over van Frits Bolkestein en hij werd in 2002 lijsttrekker.

Verkiezingstrijd tegen Fortuyn

Hij begaf zich in een campagnestrijd met een opmerkelijk nieuw figuur: Pim Fortuyn. Dijkstal bleek niet opgewassen tegen de nieuwe vorm van politiek en debat die deze man introduceerde. De VVD verloor de verkiezingen fors, de partij daalde van 38 naar 24 zetels. In augustus 2002 verliet Dijkstal de Kamer. De oud Kamerlid had een hekel aan de nieuwe koers in het land. Hij stelde samen met anderen het manifest ‘Één land, één samenleving’ op in 2006, waarin gepleit werd voor tolerantie. Hans Dijkstal overleed op 9 mei 2010.

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.