Liegende politici
Het is een moeilijk, moedig en verstandig besluit
Aldus PvdA leider Diederik Samsom over de beslissing van zijn partijgenoot John Leerdam om de Tweede Kamer te verlaten. Die blunderde door in het 3FM radioprogramma van Giel Beelen serieus in te gaan op een fictieve straatterrorist en vermeende uitspraken van Ariël Sharon, die al sinds 2006 in coma ligt. Leerdam is niet de eerste politicus die vanwege leugens noodgedwongen de politiek moet verlaten.
Zo moest CDA fractievoorzitter Willem Aantjes, op dat moment al meer dan 20 jaar actief in de politiek, in 1978 de Tweede Kamer verlaten nadat bekend werd dat hij dingen uit zijn oorlogsverleden zou hebben verzwegen. In een televisie uitzending onthulde historicus Lou de Jong dat Aantjes tijdens de Tweede Wereldoorlog lid was geweest van de SS. Pas een half jaar later zou blijken dat De Jong zich vergist had, en dat Aantjes helemaal niet gelogen had over zijn verleden.
Een politicus die wel terecht beschuldigd werd van het verdraaien van de waarheid was Charles Schwietert. Drie dagen na zijn aantreden als staatssecretaris moest deze VVD-politicus weer opstappen omdat bleek dat hij gelogen had over zijn verleden. Zo beweerde hij in zijn Curriculum Vitae dat hij de titel doctorandus bezat en dat hij luitenant was geweest in het leger. In werkelijkheid was zijn hoogst behaalde rang echter korporaal en had hij nooit een opleiding aan een universiteit afgerond.
Lange tijd bleef Schwietert de korst zittende politicus ooit, tot de komst en vlak daarna weer het vertrek van LPF-politica Philomena Bijlhout. Slechts enkele uren nadat zij beëdigd was tot staatssecretaris moest zij alweer opstappen. Ze bleek namelijk gelogen te hebben over het feit dat ze ten tijde van de Decembermoorden in 1982 niet langer lid was van de burgermilities van het regime Bouterse. Letterlijk verklaarde ze “Er zijn geen foto’s van Philomena in uniform”. Toch doken er nog diezelfde dag foto’s van haar op uit 1983, waarmee duidelijk werd dat ze nog wel lid was van de burgermilities.
Ook John Leerdam moet de politiek verlaten nu zijn eerlijkheid in twijfel is getrokken. In het radioprogramma van Giel Beelen blunderde hij door te liegen over een aantal fictieve onderwerpen. Zo beweerde Leerdam dat er in de PvdA-fractie al uitgebreid was gesproken over de niet bestaande straatterrorist Jael Jablabla en ging hij serieus in op de vermeende plannen van Ariël Sharon, die al sinds 2006 in coma ligt.