Geen afbeelding beschikbaar

17 april jarig: Nikita Chroesjtsjov

“Als je leeft onder de wolven, kun je je beter gedragen als een wolf.” Onder het bewind van Stalin groeit Chroesjtsjov uit tot een meedogenloze bestuurder. In zijn functie als leider van de Sovjet-Unie brengt hij de wereld tijdens de Cubacrisis vervolgens aan de rand van een kernoorlog. Nikita Chroesjtsjov werd geboren op 17 april 1894.

Nikita Sergejevitsj Chroesjtsjov werd geboren op 17 april 1894 als de oudste zoon in een boerenfamilie. Al op jonge leeftijd begon hij met werken en deed onder andere dienst als machinist, mijnwerker en metaalbewerker. Na de Russische revolutie van 1917 werd Chroesjtsjov vervolgens gekozen in de lokale stadsraad en begon hij aan zijn politieke loopbaan. Binnen enkele jaren groeide hij uit tot een vertrouweling van Stalin, een persoon die hij enorm bewonderde.

In 1937 werd Chroesjtsjov benoemd tot het hoofd van de communistische partij in Oekraïne. In die functie was hij verantwoordelijk voor de executie van 55.741 lokale functionarissen tijdens de zogeheten ‘Grote Zuivering’. Na de dood van Stalin in 1953 wist Chroesjtsjov de strijd om zijn opvolging te winnen, onder andere door zijn concurrent Lavrenty Beria uit de weg te laten ruimen. Chroesjtsjov kreeg al snel het imago een iets mildere leider dan zijn voorganger te zijn. Zo verzachtte hij het terreurbewind en viel hij Stalin publiekelijk af vanwege de massamoorden tijdens de Grote Zuivering, een politiek die Chroesjtsjov toentertijd overigens zelf ook had ondersteund.

Op het gebied van internationale politiek stond Chroesjtsjov echter bekend als een eigenzinnige en eigenwijze leider. Zo baarde hij opzien door tijdens een toespraak van de Filippijnse delegatie aan de Verenigde Naties uit protest net zo lang met zijn schoen op zijn bureau te slaan totdat de spreker stopte met praten. Toen Chroesjtsjov vervolgens zelf het woord kreeg, maakte hij de Filippijn uit voor ‘een zak’,’ een slijmbal’ en ‘een stroman voor het Amerikaanse imperialisme’.

Naast dit soort opmerkelijke taferelen was hij ook een voorstander van een agressieve politiek ten opzichte van de Koude Oorlog. Onder zijn leiding vonden dan ook verscheidene internationale crises plaats, waaronder de crisis van Berlijn (1961) en de Cubacrisis (1962). Door zijn zwakke optreden tijdens deze laatste crisis leed hij echter groot gezichtsverlies. Op 14 oktober 1964 werd hij afgezet en onder huisarrest geplaatst. Zeven jaar later overleed Nikita Chroesjtsjov op 11 september 1971.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt