Checkpoint Geschiedenis: de historie van Jazz in Rotterdam na 1940
Donderdag 24 mei vindt om 20.00 de lezing ‘Checkponit geschiedenis: Gek van Jazz II’ plaats in de Arminiuskerk te Rotterdam. Sprekers Bert Vuijsje en Hans Zirkzee zullen de geschiedenis van jazz in Rotterdam vanaf 1940 bespreken. Aanbod komt onder andere de wijk Katendrecht, waar tijdens de oorlog gewoon jazz gespeeld werd, terwijl de Duitsers deze ‘negermuziek’ hadden verboden.
Tijdens de oorlog werd jazz als onderdeel van de door de Duitsers als ‘entartete’ bestempelde kunst, verboden. Na het bombardement van mei 1940 waren er ook nog maar weinig zalen over aar muziek gemaakt werd, maar de rotterdammers wilden toch, ondanks de bezetting, uitgaan. De echte jazz liefhebbers kwamen in Katendrecht bij elkaar. Deze, door de aanwezigheid van vele prostituees en criminelen, beruchte wijk, was verboden gebied voor de Duitse Wehrmacht soldaten. Op Katendrecht zaten dan ook aardig wat mensen ondergedoken, omdat de kans veel minder groot was om daar opgepakt te worden dan elders in de stad. De jazz kreeg wel een klap te verduren tijdens de oorlog. Veel jazz musici waren joods of zwart en werden opgepakt of moesten onderduiken, waardoor muziek maken niet meer mogelijk was.
Na de oorlog werd er vooral geluisterd naar classic jazz en swing. Ook ontstond er een nieuwe stroming in de jazzmuziek, de bebop. Deze stijl, die moeilijker was om naar te luisteren dan de reguliere jazz, zorgde voor een splitsing in de muziekstroming. Vanaf de jaren ’60 werd de jazz minder populair. Sommigen wijten dit aan de ‘moeilijke’ bebop, maar de komst van de meer toegankelijke en onder de jongere generatie populaire rock ’n roll had ook veel invloed. Deze muziek was meer dansbaar en lag makkelijk in het gehoor.
De laatste jaren maakt jazz echter weer een opleving door. De populariteit van het festival North Sea Jazz is hier een voorbeeld van. Dat dit festival in Rotterdam plaatsvindt is volgens Vuijsje en Zirkzee geen toeval. Zij leggen uit waarom juist in deze stad jazz zo’n prominente plaats kon en kan innemen in de muziekwereld.
Titel: Checkpoint Geschiedenis: Gek van jazz II
Datum: 24 mei 2012
Tijd:20.00
Locatie: Arminius Museumpark 3015 CB Rotterdam
Entree:5,-, studenten 2,50.
Checkpoint Geschiedenis is een samenwerking van Arminius, Geschiedenis.nl, Studium Generale EUR, Gemeentearchief Rotterdam en Museum Rotterdam