Geen afbeelding beschikbaar

6 juni jarig: Aleksandr Poesjkin

“In deze eerloze tijd kan een mens slechts drie dingen zijn: een tiran, een verrader of een gevangene. Meer keuze is er niet.” Zelf koos de Russische dichter Poesjkin ervoor om een gevangene te zijn. In zijn werken verzette hij zich fanatiek tegen de regeerstijl van de Russische tsaar, wat hem een verbanning naar de Kaukasus opleverde. Poesjkin werd geboren op 6 juni 1799.

Aleksandr Poesjkin werd geboren op 6 juni 1799 in de Russische stad Moskou. Door zijn ouders werd hij opgevoed in het Frans en Poesjkin ontwikkelde dan ook al snel een voorkeur voor de Franse literatuur. Daarnaast bleek hij zeer intelligent en werd hij op twaalfjarige leeftijd toegelaten tot het elitaire Tsarskoje Selo-lyceum. Toen hij 15 jaar oud was publiceerde Poesjkin zijn eerste gedicht, en zijn talent werd meteen opgemerkt. Na zijn afstuderen groeide hij dan ook uit tot een graag geziene figuur in de hogere sociale kringen van de Russische hoofdstad Sint-Petersburg.

In de loop der tijd raakte Poesjkin echter overtuigd van de noodzaak tot sociale hervormingen en werd hij een belangrijke vertegenwoordiger van de literaire radicalen. Hierdoor kwam hij in conflict met tsaar Alexander I, die hem in 1820 liet verbannen naar het platteland op de Kaukasus. Hier schreef Poesjkin een aantal van zijn beste werken, waaronder het gedicht ‘Gevangene in de Caucasus’ en de roman ‘Jevgeni Onjegin’. In 1826 mocht Poesjkin onder strenge voorwaarden terugkeren naar Sint-Petersburg. Veel van zijn gedichten bleven echter onderhevig aan censuur en in feite leefde Poesjkin als een gevangene van de nieuwe tsaar, Nicolaas I.

In 1828 ontmoette Poesjkin zijn grote liefde, de zeer knappe 16-jarige Natalja Gontsjarova. Drie jaar later traden de twee met elkaar in het huwelijk, maar deze verbintenis bleek geen lang leven beschoren. Al snel raakte Poesjkin diep in de schulden en deden er geruchten de ronde dat zijn vrouw vreemd ging. De dichter daagde daarop Georges d'Anthès, één van haar vermeende minnaars en tevens zijn schoonbroer, uit voor een duel. Hierbij werd Poesjkin door een kogel getroffen in zijn milt, waardoor hij twee dagen later, op 10 februari 1837, overleed.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt