Geen afbeelding beschikbaar

Tadzjikistan wordt onafhankelijk

Waarzeggers in Tadzjikistan moeten belasting gaan betalen over hun inkomsten. Dit terwijl Tadzjikistan in 2008 een wet doorvoerde die waarzeggerij verbood, omdat het een vorm van hekserij zou zijn. Tadzjikistan is een republiek in Centraal-Azië. Het land werd op 9 september 1991 onafhankelijk, nadat de Sovjet-Unie instortte. Na de onafhankelijkheidsverklaring brak echter een burgeroorlog uit die veel levens kostte.

In 1918 veroverden de Bolsjewistische Russen Tadzjikistan. Islamitische guerrillabewegingen boden nog enige tijd verzet, maar in 1924 drukten de Sovjets de laatste opstanden de kop in. Het land werd samengevoegd met Oezbekistan, maar kreeg wel een autonome overheid binnen dat land. In 1929 reorganiseerden de Russen het gebied en werd Tadzjikistan een losstaande Sovjet republiek.

Ontevreden Tadzjikistanen

Onder de Sovjet-Unie was Tadzjikistan echter erg arm en de bevolking raakte ontevreden. Toen de Sovjet leider Michail Gorbatsjov in 1985 de Tadzjikistaanse president Rachmon Nabiyev verving met de onpopulaire Kachar Machkamov zaaide hij verdere onvrede in Tadzjikistan. Machkamov won niet het vertrouwen van het Tadzjikistaanse volk en in 1990 ontstonden grote rellen. Toen het jaar daarop een staatsgreep werd gepleegd tegen Gorbatsjov, steunde Machkamov de coupplegers. De staatsgreep mislukte echter en Machkamov moest gedwongen aftreden.

Onafhankelijkheid

In 1991 begon de Sovjet-Unie uit elkaar te vallen. Het communistische land verkeerde economisch gezien in een zeer slechte staat en de bevolking was grotendeels ontevreden over de wijze waarop het land geregeerd werd. De deelstaten aan de periferie van de Sovjet-Unie begonnen één voor één hun onafhankelijkheid te verklaren. Op 9 september 1991 was de beurt aan Tadzjikistan om de onafhankelijkheid uit te roepen. De verkiezingen volgden een maand later. Nabiyev, de voormalige Tadzjikistaanse president, won de verkiezing. Men vermoedde echter dat hij de uitslagen had aangepast en er braken rellen uit. Met behulp van het Russische leger werd de situatie uiteindelijk stabiel.

Burgeroorlog

Het bleef echter niet lang vredig in Tadzjikistan. In de jaren na de onafhankelijkheidsverklaring werd het land geteisterd door gewapende burgerconflicten tussen de Tadzjikistaanse overheid en de oppositie. Het Russische leger moest meermaals ingrijpen en de vrede keerde pas in 1997 terug in Tadzjikistan, omdat de vechtende partijen niet meer de middelen hadden om de oorlog door te zetten. Tussen de 50.000 en 100.000 kwamen om in de burgeroorlog en 1,2 miljoen mensen werden ontheemd als gevolg van het conflict.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.