Eind jaren 80 was de Sovjetleider Gorbatsjov enorm populair in het Westen. Hij werd zo populair dat er zelfs gesproken werd van 'Gorbymania'. Hoe kon dat?
Gorbatsjov, Michail
Michail Gorbatsjov (1931-2022) was de laatste Secretaris-Generaal van de Sovjet-Unie. Onder zijn bewind moest de noodlijdende Sovjet-Unie eind jaren 80 flink hervormd worden en weer op gelijke voet komen met de Verenigde Staten. Daarom voerde Gorbatsjov grote hervormingen door, waarvan zijn glasnost en perestrojka het bekendste zijn. Het liep echter anders. Onder de hervormingen van Gorbatsjov kwamen grote onafhankelijkheidsbewegingen op gang, waardoor de Sovjet-Unie tussen 1989 en 1991 uit elkaar viel.
De nieuwe leer van glasnost en perestrojka, geïntroduceerd door Sovjetleider Michail Gorbatsjov, zou het laatste redmiddel moeten zijn voor de Sovjet-Unie. Wat hield deze leer in?
Tijdens de Koude Oorlog liepen de spanningen tussen de VS en de Sovjets steeds hoger op en werd de wereld in twee vijandige kampen verdeeld. Hoe kwam dat?
Op 2 mei 1989 werden door Hongaarse grenswachten een aantal blokkades opgeheven. Dit waren de eerste scheuren in het Ijzeren Gordijn.
Moskou 1991 – ‘Jeltsin smeert de mensen geen stroop om de mond. Het leggen van direct contact met de bevolking is zijn grote kracht.’ Dat schrijft de Volkskrant in 1996 over Boris Jeltsin tijdens zijn verkiezingscampagne. Vijf jaar daarvoor schreef Jeltsin geschiedenis als eerste president van Rusland.
Na eeuwenlang getouwtrek door Perzië, Rusland en Turkije over Georgië, werd Georgië op 9 april 1991 dan eindelijk onafhankelijk.
Tijdens de herdenking van 25 jaar val van de Muur op 9 november 2014 was ook Michail Gorbatsjov aanwezig.
Aan het einde van de jaren ’80 waaide er een revolutionaire wind door Oost-Europa. Een Fluwelen Revolutie bevrijdde Tsjechoslowakije van het communisme.
Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur en kwam na 28 jaar een einde aan de scheiding tussen Oost- en West Berlijn.
Het Tiananmen Plein, beter bekend als het Plein van de Hemelse Vrede, veranderde in het voorjaar van 1989 in een bloedblad.
Negen jaar lang probeerde het Rode Leger om Afghanistan onder controle te houden, zonder succes. Op 15 februari 1989 trokken de Sovjets zich terug.
Waarzeggers in Tadzjikistan moeten belasting gaan betalen over hun inkomsten.