Geen afbeelding beschikbaar

Kruisvaardersschat en de slag van Arsuf

Archeologen van de Universiteit van Tel Aviv hebben in een oud kruisvaardersfort een schat ontdekt uit de 13e eeuw. De schat bestaat uit een pot met goud, die verstopt lag onder een vloer in het fort. Een kruisvaarder had het daar achtergelaten met de bedoeling om de schat later weer op te halen, maar het fort werd kort daarna ingenomen door de Egyptische Mamelukken.

In 1191 landde Richard Leeuwenhart tijdens de Derde Kruistocht aan de kust van het Heilige Land, met een leger van kruisridders. Hij bond aanvankelijk succesvol de strijd aan met de strijders van moslimleider Saladin. Eerst belegerden en veroverden zijn soldaten de stad Akko. Daarna trok Richard Leeuwenhart verder en versloeg hij Saladin opnieuw in de slag van Arsuf, vlakbij het tegenwoordige Tel Aviv, aan de Middellandse Zee.

Een onbekende kruisridder verstopte destijds een bedrag van 109 goudstukken in een pot, die hij verborg onder een tegel in het kasteel van Arsuf. Vermoedelijk was het plan om de pot later weer op te halen, maar de ridder is hier kennelijk nooit aan toegekomen. Het is mogelijk dat hij hierna stierf in de strijd, maar waarschijnlijk werd het gebied heroverd door de moslims voordat hij bij de schat kon komen.

De muntstukken in de pot waren van oorsprong echter niet Europeaans. Uit onderzoek blijkt dat de munten honderden jaren eerder in Egypte werden geslagen. De huidige waarde van de muntstukken ligt rond de 80.000 euro. Volgens de Israëlische onderzoekers was de schat in de 13e eeuw veel meer waard. Een familie kon van twee gouden muntstukken een jaar leven. De schat van 109 munten was dus van grote waarde en werd vermoedelijk gebruikt om land te huren.

Een student van de Tel Aviv University ontdekte de pot met goud tijdens archeologisch onderzoek in een van de kamers van het kasteel van Arsuf. “Het is een zeldzame vondst. We hebben niet veel goud dat is verspreid door de kruisvaarders”, aldus professor Oren Tal, leider van het archeologenteam. Wel vonden de archeologen van de Tel Aviv University twee maanden geleden een pot met Egyptische gouden sieraden van 3000 jaar oud.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt