Geen afbeelding beschikbaar

Maîtresses en vergiftigingen aan het Franse hof

Ik moet vergiftigd zijn

Aldus de Luxemburgse wielrenner Fränk Schleck. De sporter kwam positief uit een dopingtest en is daarom op aandringen van de internationale wielerunie uit de Tour de France gestapt. Hij zegt zelf echter dat hij helemaal geen verboden stoffen heeft ingenomen. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand in Frankrijk werd vergiftigd. Aan het hof van Versailles gebeurde dit regelmatig en vooral maîtresses speelden daarbij een grote rol.

Halverwege de 15e eeuw, in 1444, kwam de jonge Agnes Sorel als hofdame naar Versailles. De Franse koning Karel VII, in 1429 op aanraden van Jeanne d’Arc gekroond tot koning, was vrijwel direct onder de indruk van de mooie jonge vrouw. Dat ze de strapless jurk introduceerde zal hier zeker bij geholpen hebben. Het stel kreeg al gauw een affaire, die met grote afkeuring werd aanschouwd door Karels zoon, Lodewijk. Hij had altijd al conflicten met zijn vader gehad en maakte zich zorgen om de grote (politieke) invloed die Sorel op de koning had. Sorel schonk de koning drie kinderen en toen ze in 1450 zwanger was van de vierde, besloot ze haar geliefde op te zoeken op zijn veldtocht in het noorden van Frankrijk. Hier stierf ze plotseling, op 28-jarige leeftijd. Vermoed werd dat ze overleed aan dysenterie, maar al gauw deed het gerucht de ronde dat Lodewijk iets met haar dood te maken had. In 2005 werd na onderzoek van Sorels stoffelijk overschot inderdaad bevestigd dat ze overleed aan kwikvergiftiging.

Iemand die het nog wat bonter maakte qua affaires was koning Lodewijk XIV van Frankrijk. De Zonnekoning hield er meerdere maîtresses op na en de bekendste hiervan was Athénaïs de Mortemart, beter bekend als Madame de Montespan. In de jaren ’60 van de 17e eeuw werd zij hofdame in Versailles en in 1667 werd ze de minnares van Lodewijk XIV. Met hem kreeg ze zeven kinderen die voor bastaarden grote privileges kregen. Zo zouden haar zoons, als de Bourbon familie uit zou sterven, de Franse troon bestijgen. Deze kinderen werden opgevoed door een weduwe, Madame de Maintenon. Zij bouwde langzaam maar zeker een relatie op met de koning en verving Montespan in 1680 als zijn minnares. Montespan zou hier zo jaloers over zijn geweest dat ze Maintenon probeerde te vergiftigen, waardoor deze een miskraam kreeg. Dit werd echter nooit bewezen.

De dopingaffaire die nu speelt lijkt een stuk minder ernstig maar heeft er toch voor gezorgd dat Schleck de tour niet meer mag uitrijden. Hij zegt dat hij niks begrijpt van de uitslag van de controle en dat hij op zoek gaat naar degene die hem naar eigen zeggen heeft ‘vergiftigd’ en Schleck wil diegene aanklagen. 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt