Geen afbeelding beschikbaar

Naakte atleten in het oude Griekenland

Het is nauwelijks voor te stellen dat de atleten tijdens de Olympische Spelen hun sport naakt zouden beoefenen. Toch was dit bij de Oude Grieken heel normaal. De traditie van het naakt sporten stamt uit de stadsstaat Sparta, waar het werd gedaan om het mannelijke lichaam volledig te kunnen aanschouwen en bewonderen.

Het naakt sporten in Sparta had veel te maken met de zogenaamde pederastie, de relaties die volwassen mannen met jongens hadden en volledig geaccepteerd werden in de Spartaanse maatschappij. Het was belangrijk dat de schoonheid van het lichaam zo goed mogelijk uitkwam, en dus werd er naakt gesport. De lichamen van de atleten werden ingesmeerd met olijfolie, zodat de schoonheid nog extra benadrukt zou worden.

Naakt sportende Spartanen

Voor Spartanen was naaktheid sowieso geen groot probleem. Tijdens bezoeken aan de stad was het niet ongebruikelijk om zonder kleding op pad te gaan. Voor sporters gold dus hetzelfde. Wat wel opvallend was, was dat bij de Spartanen vrouwen ook sporten mochten beoefenen en mochten deelnemen aan toernooien, en dat allemaal naakt. In andere Griekse steden was het voor vrouwen ten strengste verboden om mee te doen aan of te kijken naar sportwedstrijden.

Traditie in Griekenland

De Spartaanse traditie van naakt sporten waaide na enige tijd over naar de rest van Griekenland en werd al gauw overal gebruikelijk. Alle sporten werden nu naakt uitgevoerd, behalve de wagenraces. De afstanden bij deze sport waren namelijk zo lang, dat ze soms door de hele stad voerden. Hierbij bestond het gevaar dat vrouwen de naakte mannen op de wagens zouden kunnen zien en dit werd niet wenselijk geacht.

Uitsterven straditie

Ondanks dat de Romeinen veel gebruiken van de Grieken overnamen, stierf de traditie van naakt sporten uit. Helemaal met de komst van het christendom, dat openbare naaktheid als zondig bestempelde. Wat we wel over hebben gehouden aan dit Griekse gebruik zijn de woorden gymnastiek, gymnasium en gym. Deze zijn afgeleid van het Griekse gymnos, dat naakt betekent.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!