Wilhelmina van Pruisen

7 augustus jarig: Wilhelmina van Pruisen

Door haar huwelijk met stadhouder Willem V wordt ze lid van het Huis van Oranje-Nassau. Haar echtgenoot is impopulair bij veel Nederlanders en in het conflict tussen de patriotten en de Oranjepartij komt Wilhelmina steeds meer naar voren als leidend figuur. Samen met haar man vlucht ze als de Fransen in 1794 binnenvallen. Wilhelmina van Pruisen werd op 7 augustus 1751 geboren in Berlijn.

Wilhelmina was de dochter van prins August-Willem van Pruisen en Louise Amalia van Brunswijk-Wolfenbüttel. Ze werd echter opgevoed door een gouvernante in een eigen huishouden. Ze had geen gelukkige jeugd, aangezien ze in haar memoires schreef dat haar opvoedster haar mishandelde en verwaarloosde, zonder dat haar eigen familie er iets aan deed. In 1767 trouwde ze met de Nederlandse stadhouder Willem V van Oranje. Met hem kreeg ze één dochter en twee zoons, onder wie de latere koning Willem I.

Daadkrachtige echtgenote

Hoewel Wilhelmina eerst moest wennen aan haar huwelijk werd ze uiteindelijk steeds invloedrijker in haar nieuwe thuisland. Willem V was niet erg populair bij het Nederlandse volk, met name omdat veel mensen zochten naar een zondebok voor de desastreuze Vierde Engels-Nederlandse oorlog (1780-1784). Ook werd hij beschuldigd van heulen met de vijand omdat zijn oom de Engelse koning George was. Er ontstond een burgerconflict tussen de patriotten, die een democratischer bestuur wilden, en de Oranjepartij.

Goejanverwellesluis

Wilhelmina werd door velen gezien als een leidend figuur, die sterker in haar schoenen stond dan Willem V. Toen de onlusten tussen de patriotten en de oranjegezinden tot een kookpunt kwamen, vertrok de stadhouder naar het rustigere Nijmegen. Wilhelmina keerde echter terug naar Den Haag om daar orde op zaken te stellen. Ver kwam ze echter niet. Bij de Goejanverwellesluis, in de buurt van Gouda, werd ze door patriotten tegengehouden. Daarom schakelde ze de hulp van haar familie in. Op haar verzoek viel haar broer Frederik Willem II in 1787 met een Pruisisch leger van 20.000 man sterk de Republiek binnen en de patriotten werden verdreven.

In ballingschap

In 1794 vielen de Fransen de Republiek binnen en werden de patriotten aan de macht gebracht, waarna zij de Bataafse Republiek stichtten. Wilhelmina en haar gezin moesten het land ontvluchten. Ze bleef twintig jaar in ballingschap, in welke tijd Willem V overleed. Naar verluid wilde Wilhelmina niet bij de bijzetting van zijn stoffelijk overschot zijn, omdat ze niet achter de baar van een “sufferd” wilde lopen. Na de val van Napoleon in 1813 kon ze weer terugkeren naar Nederland, waar ze op 9 juni 1820 overleed.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.