Geen afbeelding beschikbaar

13 augustus jarig: Karl Liebknecht

Zijn vader was een leidend figuur onder de Duitse socialisten, maar hijzelf gaat nog verder en wordt communist. Hij spreekt zich uit zich tegen oorlog en het kapitalisme en start samen met socialist Rosa Luxemburg de ‘Spartacusbond’, gericht op het neerhalen van het Duitse kapitalistische systeem. Vanwege zijn politieke tegenstand wordt hij geëxecuteerd. Karl Liebknecht werd op 13 augustus 1871 geboren in Leipzig.

Karl Liebknecht was de zoon van politicus Wilhelm Liebknecht en Natalie Reh. Zijn vader was een Duitse socialist die zich kritisch uitliet over de Duitse oorlogspolitiek in de 19e eeuw. Vader Liebknecht werd in 1872 dan ook twee jaar opgesloten vanwege zijn politieke opinie. Karl kwam dus al op jonge leeftijd in aanraking met het socialisme. Hij ging dan ook wet en politiek studeren in Leipzig, waarvoor hij in 1897 zijn doctoraat haalde. Twee jaar later ging hij in Berlijn wonen, waar hij een advocatenkantoor begon met zijn broer Theodor. In deze tijd raakte hij ook bevriend met de socialist Rosa Luxemburg.

In 1900 trouwde Liebknecht met Julie Paradies, met wie hij twee zonen en een dochter kreeg. Rond deze tijd begon Liebknecht een radicalere politieke visie te ontwikkelen. Hij uitte felle kritiek op het kapitalisme en het militarisme en riep zijn landgenoten op om massaal te staken om zo het bestaande politieke systeem omver te werpen. Liebknecht en Luxemburg probeerden een revolutie in gang te zetten, maar veel socialisten vonden dat de tijd nog niet rijp was.

Hoewel Liebknecht een pacifist was werd hij in 1915 gedwongen in het Duitse leger te dienen. Omdat hij weigerde te vechten moest hij voor straf lijken begraven aan het Oostfront. Zijn gezondheid verslechterde daarop dusdanig dat hij terug mocht keren naar Duitsland. Samen met Luxemburg startte hij daarna de ‘Spartacusbond’, waarmee ze in 1916  socialisten samen brachten om te protesteren tegen de Eerste Wereldoorlog.  Liebknecht en Luxemburg werden gearresteerd en kwamen pas twee jaar later weer vrij.

In 1919 organiseerden ze opnieuw verzet tegen de Duitse regering, ditmaal in de vorm van een revolutie: de Spartakistenopstand. Het Duitse leger had echter weinig moeite met het neerslaan van de rebellie. Liebknecht en Luxemburg werden gearresteerd en op 15 januari 1919 geëxecuteerd zonder proces.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.