Geen afbeelding beschikbaar

Raymond Westerling over missie Zuid-Celebes

Gisterenavond werden in het NCRV-programma “Altijd Wat” fragmenten uitgezonden van een interview met de roemruchte kapitein Raymond Westerling. Hij had de leiding over de omstreden missie naar Zuid-Celebes tussen 1 december 1946 en 3 maart 1947, tijdens de zogeheten politionele acties.

Het interview uit 1969 werd gisteren pas voor het eerst op tv uitgezonden. Hans van der Busken, de cameraman die het interview destijds opnam, bewaarde de beelden sinds die tijd. In 1969 wilde namelijk geen enkele omroep het interview uitzenden. Destijds lag het onderwerp over de Nederlandse actie in Indonesië tussen 1945 en 1949 volgens de omroepen te gevoelig om uit te zenden op de televisie.

Interview Joop Hueting

Dit kwam onder meer door een tv-interview, uitgezonden door de VARA, uit hetzelfde jaar met de Nederlandse oud-militair Joop Hueting. Hij stelde dat het Nederlandse leger in Indonesië oorlogsmisdaden had begaan. Naar aanleiding van de uitzending kwam een storm aan kritiek los, met name onder de veteranen die in Indië gediend hadden. Geen enkele omroep durfde zich dus te wagen aan het uitzenden van het interview met Westerling.

Oorlogsmisdaden Zuid-Celebes

In dit interview, dat gisteren dus voor het eerst werd uitgezonden, zei Westerling: “Ik ben verantwoordelijk voor hun daden, en niet de troepen zelf”. Hij nam hiermee alle verantwoordelijkheid voor wat er op Zuid-Celebes, tegenwoordig Zuid-Sulawesi, gebeurde onder zijn bevel op zich. Hij geeft in het interview toe dat er in die periode inderdaad oorlogsmisdaden zijn gepleegd, al stelt hij dat hij er zelf niet bij betrokken was. Hij vertelt dat drie van de vier officieren waarvan hij wist dat ze oorlogsmisdaden hadden gepleegd, op zijn bevel uit hun functie zijn ontheven. Verder geeft Westerling aan dat er onder zijn leiding minder dan 500 mensen standrechtelijk zijn geëxecuteerd.

Executies in Zuid-Celebes

Hij verdedigt deze executies in het interview door te zeggen dat deze mensen dan bijvoorbeeld op de vlucht waren geslagen nadat ze gevangen waren genomen, of dat ze wettelijk terecht waren gesteld. In zijn ogen waren dit geen oorlogsmisdaden, maar handelden de militairen wettelijk en rechtvaardig, met als doel de orde op Zuid-Celebes te herstellen.

Nederlandse staat

Bij de handelswijze van Raymond Westerling op Zuid-Celebes zijn altijd al veel vraagtekens geplaatst. Westerling is hier nooit voor vervolgd en volgens sommigen heeft de Nederlandse staat hem altijd beschermd. In 1947 was al wel duidelijk dat hij zeer gewelddadig te werk ging, waardoor hij van de missie werd afgehaald.

Daden Indonesië

Drie jaar later probeerde hij tevergeefs op eigen initiatief de macht in Indonesië te grijpen. Hij zette in het geheim een eigen legereenheid op en probeerde tegelijkertijd Soekarno af te zetten en het Indonesische leger buitenspel te zetten. De toegezegde hulp van nog aanwezige Nederlandse officieren bleef echter uit, waardoor de staatsgreep mislukte. Daarna heeft Westerling een redelijk anoniem leven in Nederland geleid, tot zijn dood in 1987. Hij heeft nooit berouw getoond voor zijn daden in Indonesië. Zowel in het interview dat gisterenavond werd uitgezonden, als in zijn memoires, heeft hij de executies die hij uitvoerde altijd verdedigd. 

Meer informatie over Westerling en Zuid-Celebes?

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.