16 augustus jarig: Marga Klompé
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ze actief in het verzet en doet ze dienst als koerier. Dit brengt haar tot de overtuiging dat vrouwen even geschikt zijn voor belangrijke functies als mannen. Dit groeide uit tot een belangrijke drijfveer achter haar indrukwekkende politieke carrière, die resulteerde in haar benoeming tot de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Marga Klompé werd geboren op 16 augustus 1912.
Margaretha Albertina Maria Klompé werd geboren op 16 augustus 1912 in Arnhem. Ze was de dochter van Joannes Klompé, eigenaar van zijn eigen postbedrijfje, en diens vrouw Ursula Klompé. Na afronding van haar middelbare school begon ze in 1929 aan een universitaire studie scheikunde, die ze in 1937 met goed gevolg voltooide. Vier jaar later behaalde Klompé haar promotie in de wis- en natuurkunde en ondertussen werkte ze als lerares scheikunde. Ze begon ook nog aan een studie geneeskunde, maar moest die in 1942 staken na het sluiten van de universiteit.
Gedurende de rest van de Tweede Wereldoorlog was Klompé actief in het verzet, waar ze onder meer dienst deed als koerier. Dit bracht haar tot de overtuiging dat vrouwen voor iedere taak net zo geschikt waren als mannen, een opvatting die ze later mee zou nemen in haar politieke loopbaan. In 1948 werd ze namens de Katholieke Volkspartij (KVP) voor het eerst gekozen als lid van de Tweede Kamer. Op 13 oktober 1956 werd Klompé vervolgens met haar benoeming tot minister van Maatschappelijk werk de eerste vrouwelijke minister van Nederland. In deze functie was ze onder meer verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Algemene Bijstandswet in 1963.
In haar latere politieke loopbaan functioneerde Klompé ook nog als minister van Cultuur (1966-1971) en als minister van Staat (1971-1986). Halverwege de jaren ’80 werd ze ernstig ziek, maar ze besloot niet te stoppen met werken. In 1986 ging haar gezondheid echter sterk achteruit en in haar laatste maanden moest ze verzorgd worden door haar zus Charlot. Marga Klompé overleed op 28 oktober 1986 te Den Haag. Een van de huidige vergaderzalen van de commissies van de Tweede Kamer is na haar dood naar haar vernoemd.