Geen afbeelding beschikbaar

Tuberculose tijdens de middeleeuwen

De infectie kwam eind vorige maand aan het licht

Aldus de gemeente Boxmeer. Een student van het MBO-college ‘De Maasvallei’ heeft de diagnose open tuberculose gekregen. Er is een onderzoek gestart of er nog meer mensen besmet zijn geraakt. Tuberculose is al duizenden jaren bekend en heeft in de geschiedenis veel slachtoffers geëist. In de middeleeuwen kwam de ziekte vaak voor en probeerde men die op allerlei manieren te genezen.

Tuberculose was in de oudheid al een bekende ziekte. In Egyptische mummies die terugdateren tot 3000 voor Christus zijn resten van de ziekte gevonden. Ook in het oude Griekenland had de ziekte fatale gevolgend. De bekende Griekse arts Hippocrates (460-370 voor Christus) was de eerste die de symptomen van de ziekte beschreef, maar men wist in die tijd niet hoe de ziekte genezen kon worden.

In de middeleeuwen was men nog niet veel verder met de bestrijding van tuberculose. Er werd geprobeerd om de ziekte te genezen met rust en het consumeren van bepaalde etenswaren, zoals melk en kalfslevers. Uit verhalen uit het 12e eeuwse Hongarije blijkt dat veel mensen geen idee hadden waar de ziekte vandaan kwam. Zij dachten dat tuberculose werd veroorzaakt door een hondendemon. Deze demon nam het lichaam van de zieke over en begon de longen van de getroffene op te eten. Het hoesten van de ‘bezeten’ persoon was dan het blaffen van de demon.

In de middeleeuwen werden koningen gezien als door God gekozen personen, die magische en helende krachten hadden. Een bekende methode om tuberculose te genezen was in die tijd dan ook de aanraking van een vorst. Dit gebeurde vooral veel in Engeland en Frankrijk; de Franse koning Hendrik IV (1589-1610) hield bijvoorbeeld een wekelijkse ceremonie om zieken te genezen door handoplegging. Deze pogingen tot genezing waren in die tijd zo veelvoorkomend dat tuberculose zelfs bekend kwam te staan als de mal du roi, de ziekte van de koning. Dat de kans heel klein was dat mensen in de middeleeuwen tuberculose overleefden deed hier niets aan af.

Tegenwoordig is tuberculose goed te genezen. De Boxmeerse student is inmiddels begonnen met een medicijnenkuur.

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt