Geen afbeelding beschikbaar

Overzicht van alle State of the Union toespraken

Volgende week dinsdag gaan alle Amerikanen weer naar de stembus om hun president te kiezen. Eén van de belangrijkste taken van die president is het geven van de jaarlijkse State of the Union Adress, waarin hij kort op een rijtje zet hoe de natie er op dat moment voor staat. Door terug te kijken naar de toespraken uit het verleden krijgt men een uniek beeld van de Amerikaanse geschiedenis.

De taak van de president om een State of the Union Adress te geven ligt vast in artikel 2, sectie 3 van de Amerikaanse Grondwet. Hierin staat namelijk: “Hij zal van tijd tot tijd het Congres informeren over de Staat van de Unie en hen voorleggen welke maatregelen hij noodzakelijk acht”. In zijn toespraak legt de president uit met welke ‘uitdagingen’ de natie op dit moment te maken heeft en welk beleid hij daar tegenover zal stellen.

Belangrijkste punten

Door achteraf te kijken naar welke woorden een president het meest gebruikte in zijn State of the Union toespraken krijgt men vervolgens een redelijk goed beeld van waar de focus lag tijdens diens regeerperiode. Zo legde de eerste president George Washington (1789-1797) in zijn speech onder meer de nadruk op ‘vreugde’, ‘welvaart’, ‘provisies’, de ‘Grondwet’ en de ‘militie’. Het woord dat hij echter veruit het meest uitsprak was opmerkelijk genoeg ‘heren’, kort gevolgd door de term ‘mede[burgers]’.

Banken

Andrew Jackson (1829-1837), de zevende president van de Verenigde Staten, legde zijn focus echter heel ergens anders. De meest prominente woorden in zijn toespraken over de staat van de natie waren ‘bank’, ‘geld’, ‘betalingen’, ‘geldeenheid’ en ‘surplus’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij zich tijdens zijn regeerperiode onder meer inzette voor het aflossen van de Amerikaanse staatsschuld en het inperken van de macht van de banken.

Lincoln

Een soortgelijke duidelijke boodschap is ook af te lezen uit de State of the Union Adresses van president Abraham Lincoln (1861-1865) ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Hij sprak het meest over de ‘rebellie’ en de ‘proclamatie’ van de ‘emancipatie’ van de ‘zwarten’ door de ‘blanken’. De financiële termen die Jackson slechts 30 jaar eerder nog bezigde waren ineens vrijwel volledig verdwenen. Alleen het woord ‘cash’ keerde nog regelmatig terug in de toespraak van Lincoln.

Koude Oorlog

‘Sovjet’, ‘communisme’, ‘Korea’, ‘huisvestiging’ en ‘atoom[bom]’ waren de termen die president Harry S. Truman (1945-1953) het meest gebruikte in zijn beschrijving van de uitdagingen die Amerika na afloop van de Tweede Wereldoorlog te wachten stonden. Dwight Eisenhower (1953-1961) bouwde voort op die trend en sprak onder meer over ‘nucleaire wapens’, ‘raketten’, ‘wetenschap’, ‘strategie’ en ‘afschrikken’. Zijn opvolger John F. Kennedy (1961-1963) koos in zijn toespraken echter voor iets minder agressieve termen als ‘alliantie’, ‘hoop’, ‘trots’ en ‘toewijding’.

George W. Bush

George W. BushDat de State of the Union Adress ook in moderne tijden nog steeds een goed beeld schetst van de focus van een president blijkt wel uit de meer recente toespraken van George W. Bush (2001-2009). De 8 meest voorkomende woorden in zijn jaarlijkse speeches waren: ‘terreur’, ‘Irak’, ‘Irakese’, ‘terroristen’, ‘Al Qaida’, ‘regime’, ‘Hussein’ en ‘massa[vernietigingswapens]’.

Zie op deze website een overzicht van alle meest gebruikte woorden in State of the Union Adresses. Met de balk onderin is het mogelijk om van president te wisselen.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!