Geen afbeelding beschikbaar

Turkse president Turgut Özal mogelijk vergiftigd

Het lichaam van de in 1993 overleden Turkse president Turgut Özal is onlangs opgegraven voor onderzoek. Volgens het Turkse dagblad Bugün hebben forensische experts sporen van rattengif op zijn lichaam aangetroffen. Özal was van 1989 tot 1993 president van Turkije. Na zijn overleden staken al snel geruchten de kop op dat hij niet op natuurlijke wijze was gestorven.


Turgut Özal werd op 13 oktober 1927 geboren in Malatya in het oosten van Anatolië. Nadat hij zijn middelbare school afrondde in Kayseri studeerde Özal in 1950 af als elektrisch ingenieur aan de Technische Universiteit van Istanbul. Hij werkte tussen 1950 en 1952 voor het Ministerie van Energie, waarna hij een tijd lang in de Verenigde Staten studeerde. Na terugkomst in Turkije was hij wederom werkzaam bij het Ministerie van Energie en enkele private bedrijven. In 1980 koos hij vervolgens voor een carrière in de politiek.


Premier


Özal diende als staatssecretaris onder Süleyman Demirel, totdat Demirel bij de militaire coup van  12 september 1980 werd afgezet door generaal Kenan Evren. President Evren benoemde Özal tot Minister van Financiën, waarna Özal op 20 mei 1983 de Anavtan Partisi (Moederlandpartij) oprichtte. Deze partij won de verkiezingen van 1983 overtuigend en Özal werd premier onder Evren. In 1987 werd hij herkozen als premier van Turkije.


President


Op 9 november 1989 werd Özal vervolgens de achtste president van Turkije, en tevens de eerste Turkse president die niet in het Ottomaanse Rijk was geboren. Tijdens zijn presidentschap moderniseerde hij de Turkse economie en maakte hij ruimte voor de privatisering van veel staatsbedrijven. Özal was ook betrokken bij vredesonderhandelingen met de Koerdische afscheidingsbeweging PKK om de Koerdische kwestie met politieke middelen op te lossen, voordat hij op 17 april 1993 aan een hartaanval overleed.


Controverse rondom Özals dood


Meteen na zijn dood deden al geruchten de ronde dat Özal niet op een natuurlijke wijze was gestorven. Hij was in zijn laatste maanden als president bezig met het vormen van een soort Turkse Unie met enkele voormalige Sovjetstaten. Hier zouden verschillende mensen tegen zijn geweest. Daarnaast was niet iedereen blij met Özals pogingen om te onderhandelen met de PKK, een andere reden waarom hij vermoord zou kunnen zijn. Zijn weduwe Semra Özal was er na zijn dood van overtuigd dat iemand zijn limonade had vergiftigd en zette vraagtekens bij het uitblijven van een autopsie. De bloedmonsters die genomen waren om de doodsoorzaak te bepalen raakten tijdens een transport verloren.


Opgraving van zijn lichaam


In 2007 gingen steeds meer stemmen op om zijn lichaam te onderzoeken, waarna onderzoekers een verzoek indienden om Özals lichaam op te mogen graven. Dit verzoek werd in 2012 door de rechtbank ingewilligd, waarna zijn lichaam op 3 oktober werd opgegraven. Het Turkse dagblad Bugün berichtte vanochtend op basis van de eerste resultaten van het autopsierapport dat Özal vergiftigd is met het rattengif strychnine. Haluk Ince, hoofd van de gerechtelijke forensische dienst, heeft echter in een persconferentie laten weten dat het onderzoek nog geen uitsluitsel heeft gegeven over de precieze doodsoorzaak.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.