Geen afbeelding beschikbaar

9 november jarig: Edward VII

Jarenlang is er voor hem maar weinig te beleven aan het Engelse hof, waardoor de Engelse kroonprins zijn vertier liever buitenshuis zoekt. Als hij eenmaal koning is, blijkt hij echter een gedegen en succesvol politicus. Edward VII werd geboren op 9 november 1841 in Londen.

Aangezien zijn ouders  al vanaf zijn vroegste jeugd een voorbeeldig monarch van hem wilden maken, besloten ze een intensief en hoogwaardig onderwijsprogramma aan het hof voor hem op te stellen. Toen duidelijk werd dat hij niet aan deze enorme verwachten kon voldoen, maakte Edward vanaf zijn achttiendejaar veel (studie)reizen, onder andere naar Rome, Schotland, Noord-Amerika en Duitsland.

Tijdens deze reizen vestigde hij de reputatie als rokkenjager. Zo viel de Ierse actrice Nellie Clifden, tot groot ongenoegen van zijn vader Prins Albert, voor de charmes van Edward. Ondanks het feit dat hij volop genoot van zijn vrije leven als reiziger, trouwde Edward toch. In september 1861 ontmoette hij in Duitsland zijn toekomstige echtgenote Alexandra van Denemarken, met wie hij op 10 maart 1863 in het huwelijk trad. Dit betekende echter niet dat Edward de rest van zijn leven met Alexandra het bed zou delen. Integendeel zelfs: hij had door de jaren heen minstens negen minnaressen, waarvan de meest opvallende Lady Jennie Jerome, de moeder van Winston Churchill, was.

Naast zijn kleurrijke persoonlijke leven, was ook zijn staat van dienst als kroonprins en later als koning spraakmakend. Toen hij in 1901, dus pas op zestigjarige leeftijd, na de dood van zijn moeder koningin Victoria koning werd , kon hij zijn zorgvuldig opgebouwde netwerk gebruiken om de verhoudingen met Rusland en de eeuwige rivaal Frankrijk te verbeteren. De twee aartsvijanden sloten in 1904 een bondgenootschap, de Entente Cordiale, om zo de expansiedrift van Duitsland tegenwicht te kunnen bieden.

Ook voerde Edward een uitgebreid sociaal zekerheidsstelsel in, wat er samen met zijn charmes en vriendelijkheid voor zorgde dat hij zowel in binnen- en buitenland een geliefd staatshoofd was. Een minpuntje in zijn regeringsperiode was de nasleep van de verloren Tweede Boerenoorlog (1899-1902), maar daarbuiten wordt zijn koningschap, dat eindigde met zijn overlijden op 6 mei 1910, door vele historici beschouwd als een succes.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.