Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de creditcard

Bij het veilinghuis Sotheby’s werd in 2012 een wel heel bijzonder stukje geschiedenis te koop aangeboden via de website. Het gaat om de voorloper van de creditcard, een kartonnen pasje met een magneetstrip erop. Het pasje was al sinds de jaren ’60 in bezit van één van de onderzoekers van computerbedrijf International Business Machines (IBM).  

De term creditcard werd al gebruikt door de schrijver Edward Bellamy (1850-1898) in 1887 in het utopische boek Looking Backward. Toen bestond de kaart waarmee je vooruit kunt betalen en pas na een maand de rekening krijgt echter nog niet.

De eerste creditcards

In de jaren ’20 van de 20e eeuw verschenen in de Verenigde Staten de eerste creditcards. Ze waren vooral bestemd voor rijkere Amerikanen. Zo konden automobilisten deze kaart gebruiken om te betalen bij het tanken van benzine. Een decennium later begonnen steeds meer bedrijven elkaars creditcardsysteem te accepteren, zodat mensen hun creditcard bij meerdere bedrijven konden gebruiken.

Eerste creditcard met magneetstrip

In 1950 ontwikkelde Diners Club een creditcard die algemeen door bedrijven en winkels aanvaard werd. Hierdoor nam vooral in de Verenigde Staten het gebruik van de creditcards toe. Acht jaar later bracht American Express de eerste credit card op de markt die over de hele wereld gebruikt kon worden. Toen zat er echter nog geen magneetstrip op de pasjes waarmee gegevens gemakkelijk opgeslagen kunnen worden. IBM begon in 1960 met het gebruik van magneetstrips op de betaalpassen te experimenteren. Deze magneetstrips zorgden ervoor dat het systeem rond de creditcards veel minder gevoelig werd voor fraude.  

Bewaarde creditcards

Van het prototype van de creditcards met een magneetstrip zijn er twee bewaard gebleven. Eén bevindt zich in het Computer History Museum in Californië en de andere is vijftig jaar in het bezit van het hoofd van her onderzoeksteam van IBM geweest. Deze Jerome Svigals heeft het prototype van de creditcard al die tijd in zijn portemonnee gehouden en biedt het pasje nu te koop aan. Het versleten stukje karton met magneetstrip moet tussen de 10.000 en de 15.000 dollar opleveren, omdat het een uniek stukje uit de financiële geschiedenis betreft.

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!