Geen afbeelding beschikbaar

9 februari jarig: Gertrud Scholtz-Klink

Tijdens het Naziregime in Duitsland is Gertrud Scholtz-Klink leider van de vrouwenbeweging van de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP). Ondanks haar vaak verkondigde mening dat vrouwen niet thuishoren in de politiek en het moederschap als voornaamste taak hebben, is ze zelf erg actief binnen de NSDAP. Gertrud Scholtz-Klink werd geboren op 9 februari 1902 in Adelsheim.


Gertrud Scholtz-Klink was de dochter van een ambtenaar. Na het afronden van de middelbare school trouwde ze op 18-jarige leeftijd met leraar en latere NSDAP-leider Friedrich Klink. Met hem kreeg ze zes kinderen. In haar vroege leven was het naziegedachtegoed nog vaag voor haar. Door de propaganda raakte ze echter in de ban van het nazisme en op aandringen van haar echtgenoot werd ze lid van de NSDAP. Hier kreeg ze meteen taken toebedeeld, zoals het organiseren van bijeenkomsten en het begeleiden van partijleiders.


Carrière binnen de NSDAP


Haar man Friedrich Klink overleed in 1930 aan een hartaanval. Vanaf dat moment ging Scholtz-Klink zich nog fanatieker inzetten voor de NSDAP. Twee jaar later trouwde ze met de arts Guenther Scholtz. Ze kwam er echter al spoedig achter dat hij haar fanatisme voor de NSDAP niet deelde en in 1938 scheidden ze van elkaar. Toen Adolf Hitler in 1933 aan de macht kwam, werd Scholtz-Klink benoemd tot leidster van de vrouwenbeweging van de NSDAP. Ze zette haar overredingskracht in om andere vrouwen ervan te overtuigen dat ze Hitler moesten gehoorzamen en zich moesten richten op het grootbrengen van hun Duitse kinderen.


Gevangen door de Sovjet-Unie


In 1940 trouwde ze met SS-leider August Heissmeyer. Naast de vijf kinderen van Heissmeyer en haar zes eigen kinderen kregen ze samen nog een kind. Daarom werd Scholtz-Klink in 1944 door de NSDAP gepropageerd als voorbeeld van een goede nationaalsocialistische moeder. Na de val van het Derde Rijk werd ze opgesloten in een gevangenenkamp van de Sovjet-Unie. Ze wist echter te ontsnappen en dook met haar man onder in Kasteel Bebenhausen. Tot hun arrestatie in 1948 leefde het koppel daar onder de pseudoniemen Heinrich and Maria Stuckebrock. Uiteindelijk zou ze in 1953 weer uit de gevangenis komen. Haar leven lang bleef ze overtuigd van het Nazisme. In 1978 publiceerde ze haar boek Die Frau im Dritten Reich. Op 24 maart 1999 stierf Scholtz-Klink op 97-jarige leeftijd. 

Bronnen

- Stephenson, J., The Nazi Organisation of Women (London 1981)

- Women Warriors, Gertrud Scholtz Klink(…), 26-08-2011 

 

Afbeelding

-          Wikimedia Commons, Heinrich Himmler mit Gertrud(…), 08-1943

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!