2 maart jarig: Godfried Bomans
Godfried Bomans onderscheidt zich als schrijver met zijn ironische, scherpzinnige en lichtvoetige schrijfstijl. Hij treedt net niet toe tot een Italiaans klooster, draagt vervolgens bij aan de succesvolle beginperiode van Elseviers Weekblad en profileert zich uiteindelijk door zijn vele publieke optredens als een graag geziene televisiepersoonlijkheid. Godfried Bomans werd geboren op 2 maart 1913.
Godfried Jan Arnold Bomans werd geboren in Den Haag, als tweede kind van Johannes Bernardus Bomans en Arnoldina Josephina Oswalda Reijnhart. Halverwege 1913 verhuisde het gezin naar Haarlem, waar Johannes Bomans een advocatenkantoor opende. De katholiek opgevoede Bomans toonde zich in zijn jonge jaren niet de meest ambitieuze leerling. Toch presteerde hij goed en maakte hij het gymnasium af. Literatuur, muziek en het verenigingsleven eisten al snel het grootste gedeelte van zijn aandacht op.
Jonge jaren
In 1932 publiceerde Bomans zijn eerste verhaaltjes en gedichten onder het pseudoniem Bernard Majorick. Een jaar later vertrok hij naar Amsterdam om rechten te studeren en in 1935 volgde, naar aanleiding van een reis door Italië, het opmerkelijke besluit toe te treden tot een klooster in de Apennijnen. Bomans werd echter ziek en besloot na veel wikken en wegen toch maar zijn studie voort te zetten. Na zijn kandidaatsexamen verhuisde hij in 1939 naar Nijmegen, waar hij begon aan een studie wijsbegeerte en zich daarnaast volledig richtte op het schrijverschap. Zijn uiteindelijk meest gelezen werk, Erik of het klein insektenboek, voltooide Bomans in 1941.
De Volksrant en Elseviers Weekblad
1941 was ook het jaar waarin zijn vader overleed, hij voor het eerst als Sinterklaas zijn intocht maakte in Nijmegen en zich verloofde met Gertrude Maria Verscheure. Zij trouwden op 14 april 1944 en kregen samen een dochter. Na de oorlog, waarin Bomans verscheidene Joden had geholpen onder te duiken, werd hij redacteur van De Volkskrant en van het in 1945 opgerichte Elseviers Weekblad. In 1950 richtte hij de kunstenaarssociëteit Teisterbant op en twee jaar later legde hij de laatste hand aan zijn vertaling van Picwick Papers van Charles Dickens, een karwei waar hij twaalf jaar over had gedaan.
mediaoptredens
Gedurende de jaren ’50 en ’60 steeg zijn roem, mede vanwege boeken als Capriolen (1953) en Mijmeringen (1968), smaakvolle columns en veelvuldige radio- en televisieoptredens in onder meer Kopstukken en Bomans in Israël. Hij stond erom bekend bewust niet erg politiek betrokken te zijn. Op 22 december 1971 overleed Godfried Bomans in zijn woning te Bloemendaal op 58-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Bronnen
- Historici.nl, Bomans, Godfried Jan Arnold (...), 10-2-2012
- Cultuurarchief, Godfried Bomans biografie, 2001