Geen afbeelding beschikbaar

Trijntje Saunders-Blaauboer (1887-1951): een bevlogen strijder voor gelijke rechten

Trijntje Saunders-Blaauboer (1887-1951) is een van de eerste vrouwelijke wethouders in Nederland. In de collectie van het Nationaal Archief bevindt zich een fraaie foto van haar. Wie was deze vrouw? Op Internationale Vrouwendag een klein portret van deze bevlogen voorvechtster van gelijke rechten.

Maatschappelijk betrokken

Trijntje Blaauboer wordt in 1887 in Amsterdam geboren. Op 24-jarige leeftijd, in 1911, wordt ze secretaris van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht in Den Helder. Inmiddels getrouwd met de heer Saunders verhuist Trijntje naar Deventer; haar man krijgt daar een aanstelling als docent bij de Rijks HBS. In de Hanzenstad zit de maatschappelijk betrokken Trijntje niet stil. Ze blijft zich inzetten voor vrouwenrechten en de verbetering van sociale omstandigheden van arbeiders. Ook richt ze een school op voor schipperskinderen en wordt voorzitter van de vrouwenclub van de Sociaal Democratische Arbeiders Partij (SDAP).

Politieke loopbaan

In 1927 stelt ‘mevrouw T. Saunders-Blaauboer’ zich verkiesbaar als gemeenteraadslid van Deventer, een unicum in die tijd. Ze wordt met 17 stemmen gekozen. In datzelfde jaar, op 12 september wordt ze tevens ‘Wethoudster voor het Onderwijs’. Helaas moet Trijntje haar ambt na 4 jaar door een wetswijziging neerleggen: de Gemeentewet 1931 bepaalt dat wethouders niet getrouwd mogen zijn met leerkrachten. ‘Nu val ik’ zegt ze tijdens haar afscheidsspeech ‘als straf op de zonde voor het feit, dat ik met een leeraar ben getrouwd’. ‘Een groote onrechtvaardigheid’ en een ‘onbevredigend slot van haar wethoudersloopbaan’ zo concludeert het Limburgsch dagblad op 26 maart 1931.

Niet de enige wethoudster

De hiernaast getoonde foto van Trijntje Saunders-Blaauboer is op 17 juli 1927 gepubliceerd in het tijdschrift De Prins. Op de achterzijde ervan staat: ‘de eenige vrouwelijke wethouder van Nederland’. Maar volgens de Indische Courant van 12 november 1927 gaat deze eer naar mevrouw W.A. Hofman-Poot van de Vrijheidsbond. Zij wordt in 1919 wethouder in Oostzaan. Naast Trijntje Saunders-Blauuboer kent Nederland in 1927 nog 2 andere vrouwelijke wethouders: mevrouw Ten Bos-Harkema (SDAP) in Gasselternijveen en mejuffrouw Pastoors (R.K. Staatspartij) in Heino.

Tragisch einde

Na haar wethouderschap raakt de politieke carrière van Trijntje enigszins in het slop. In 1937 stelt ze zich nog verkiesbaar voor de Eerste Kamer, maar dit loopt op niets uit. Ze verlaat de politieke arena na een conflict met de SDAP. Over de rest van het leven van Trijntje Saunders-Blaauboer is weinig bekend. Wel over haar tragische einde. Op 20 juni 1951 berooft ze zich in haar woonhuis in Deventer van het leven.

 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.