Ongepubliceerde roman van Couperus ontdekt

Dit was een 1 april grap in 2013 - Per toeval is in de archieven van uitgever LJ Veen onlangs een tot op heden onbekend manuscript gevonden van de Nederlandse schrijver Louis Couperus. Volgens een woordvoerder van de erven van Veen lijkt de roman, die de titel ‘De Lok’ draagt, in niets op wat Couperus eerder schreef.

Noot: Onderstaand bericht betrof een 1-april grap van IsGeschiedenis in samenwerking met de redactie van SchrijvenOnline. Het artikel moet dan ook met een gigantische korrel zou genomen worden (lees: er is niets van waar).

Louis Couperus begon naar verluidt in 1910 te schrijven aan ‘De Lok’ en voltooide de eerste versie van de roman vermoedelijk rond 1912. Het opmerkelijke en unieke manuscript, dat bestaat uit meer dan 700 dichtbeschreven pagina’s, zal volgende week worden overdragen aan het Louis Couperus museum in Den Haag.

Arsène Fuchs

Het verhaal van ‘de Lok’ draait volledig om de hoofdpersoon Arsène Fuchs, een dandyeske privé-detective die verslaafd is aan opium en opera. Aan het begin van het verhaal leest Fuchs voor het eerst van zijn leven over een haarlok van Jezus die door keizerin Helena, de moeder van de Romeinse keizer Constantijn, in Jeruzalem werd gevonden en vervolgens werd overgebracht naar Constantinopel. Het relikwie werd eeuwenlang in de Aya Sophia bewaard, maar verdween plots in de lente van 1097.

Volgens Byzantijnse bronnen - waaronder de biografie die Anna Komnenos schreef over haar vader, keizer Alexius I Komnenos - werd hij gestolen door een dienaar van graaf Robert II van Vlaanderen, die zich op dat moment in Constantinopel bevond in het kader van de Eerste Kruistocht. De roman gaat over de zoektocht van de privé-detective naar deze blonde haarlok van Jezus, die Fuchs onder meer naar Brugge, Parijs, Istanbul en Jeruzalem voert.

Dan Brown

Couperus, 1917 Couperus, 1917

Volgens de woordvoerder van de erven Veen heeft Couperus zich duidelijk laten inspireren door het werk van de grote detective-schrijvers van zijn tijd - net als bijvoorbeeld Auguste Dupin (Edgar Allan Poe) en Sherlock Holmes gelooft Couperus' hoofdpersoon heilig in de kracht van de rede - maar hij heeft daar iets extra's aan toegevoegd: een esoterische complottheorie die sterk doet denken aan het werk van Dan Brown van een eeuw later.

In het tweede bedrijf van ‘De Lok’ lijkt de roman echter volledig te ontsporen. Zo komt in een van de latere hoofdstukken plotseling de Paus ten tonele om Fuchs en diens zoektocht naar de waarheid te frustreren. De katholieke kerk wilde namelijk uit alle macht voorkomen dat Jezus ooit neergezet zou kunnen worden als een ‘dom blondje’. Bovendien hadden de geestelijken er geen behoefte aan om alle afbeeldingen van- en geschriften over de donkerharige profeet aan te moeten passen.

Shockerende finale

Ondanks deze opmerkelijke plottwist – die resulteert in een uiterst shockende finale – hebben meerdere uitgeverijen zich inmiddels al bereid getoond om ‘De Lok’ van Louis Couperus de publiceren. Vermoedelijk zullen de rechten op het verhaal binnenkort middels een publieke veiling verkocht worden.

Mensen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari. 

colosseum

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.