Geen afbeelding beschikbaar

3 april jarig: Erik Hazelhoff Roelfzema

Tijdens de Tweede Wereldoorlog levert hij als oorlogspiloot en Engelandvaarder een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse verzetsbeweging. In 1970 voltooit hij zijn autobiografische werk over zijn oorlogsbelevenissen en wordt hij als voormalige verzetsheld bekend bij een breder publiek. Al snel wordt zijn persoon vereenzelvigd met de uiteindelijke titel van zijn boek: Soldaat van Oranje. Erik Hazelhoff Roelfzema werd geboren op 3 april 1917.


Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema groeide op in zijn geboorteplaats Soerabaja in Nederlands-Indië. Hij was de zoon van de vermogende plantagehouders Siebren Erik Hazelhoff Roelfzema sr. en Cornelia Vreede. In de jaren ’30 verhuisde het gezin naar Nederland, zodat zowel de jonge Erik als zijn zus Ellen daar een opleiding konden volgen. Eind jaren ’30 vestigde Hazelhoff Roelfzema zich in Leiden om rechten te studeren. Daar woonde hij in het Koninklijke Huize Welgelegen aan de Rapenburg 56 en werd hij lid van de studentenvereniging Minerva.


Engelandvaarder


Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, ging Hazelhoff Roelfzema meteen bij het verzet. In 1941 schreef hij namens de Leidse studenten het ‘Leids Manifest’ tegen de Duitse bezetter. Als gevolg hiervan lieten de Duitsers de universiteit sluiten en werd Hazelhoff Roelfzema een week opgesloten in het Scheveningse Oranjehotel. Daarna dook hij onder in Amsterdam. In juni 1941 slaagde hij erin zijn doctoraalexamen af te leggen, waarna hij aan boord van een Zwitsers vrachtschip de oversteek naar Groot-Brittannië maakte. Vanuit Engeland smokkelde Hazelhoff Roelfzema samen met Chris Krediet en Peter Tazelaar zendapparatuur naar Nederland. Hij volgde bovendien een pilotenopleiding bij de Royal Airforce (RAF) en deed vervolgens mee aan geallieerde militaire missies in Duitsland. Tegen het einde van de oorlog werd hij benoemd tot adjudant van koningin Wilhelmina. 


Na de oorlog


Na de oorlog ontving Hazelhoff Roelfzema de Militaire Willemsorde en bood Wilhelmina hem een staffunctie aan. Hij droomde echter van een carrière in Hollywood en vertrok naar Amerika, waar hij trouwde met Margaret Cooper. Hazelhoff Roelfzema kwam nauwelijks aan de bak als acteur en scenarioschrijver, maar vond wel werk bij NBC en Radio Free Europe. Eind jaren ’60 besloot hij zijn oorlogservaringen op papier te zetten. In 1970 verscheen Het hol van de ratelslang, dat een jaar later opnieuw werd uitgebracht onder de titel Soldaat van Oranje. Paul Verhoeven verfilmde het werk in 1977. Hazelhoff Roelfzema woonde de laatste fase van zijn leven met zijn tweede echtgenote Karin Steensma in Ahuiloha op Hawaii, waar hij in 2007 op negentigjarige leeftijd overleed.

Bronnen

- Historiën.nl, Erik Hazelhoff Roelfzema, 20-10-2009

- Soldaat van Oranje, Erik Hazelhoff Roelfzema

- Eén vandaag, Erik Hazelhoff Roelfzema overleden, 29-9-2007

 

Afbeelding

- Willem van der Poll, Bezoek van koningin Wilhelmina (…), 1945

 

Leestips - Boeken

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Soldaat van Oranje
Soldaat van Oranje

€ 14.99

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Krupp

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

vrouw amerika

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

draken in de alpen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Karel de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 januari een abonnement.

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt