Geen afbeelding beschikbaar

31 mei jarig: Johan Brouwer

Johan Brouwer zit tussen 1922 en 1928 een gevangenisstraf uit wegens moord. In de gevangenis studeert hij Spaans. Hij doet als journalist verslag van de Spaanse Burgeroorlog en zet zich na terugkomst in als verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Johan Brouwer werd geboren op 31 mei 1898 te Rotterdam.

Johan Brouwer werd geboren als zoon van Johannes Brouwer, havenarbeider in Rotterdam, en Marigje Buurman. Hij ging vier jaar lang naar het Christelijk Gymnasium en zette zich daarna in als zendeling. Hij staakte in 1919 zijn geloofsmissie nadat hij begon te twijfelen over het geloof en besloot samen met zijn broer een bankoverval te plannen. Ze vermoordden vervolgens samen een handlanger, omdat die niet meer mee wilde werken aan het plan. Johan werd tot acht jaar cel veroordeeld en besloot tijdens zijn verblijf in de gevangenis Spaans te studeren. Hij kwam pas in 1928 vrij.

Twee jaar later rondde hij die studie met succes af. In 1932 leerde Brouwer zijn vrouw kennen, Elisabeth Kluijver, met wie hij geen kinderen kreeg. Beïnvloed door zijn studie Spaans bekeerde Brouwer zich in 1934 tot het rooms-katholicisme.  Brouwer vertrok bij het begin van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) naar Spanje en deed daar verslag van de oorlog. Hij koos partij voor de revolutionairen die streden tegen dictator Franco en schreef enkele ‘gekleurde’ reportages over de oorlog in Spanje.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog keerde Brouwer terug naar Nederland. Hij gaf naast zijn gewone werk als leraar Frans lezingen over oorlog en het gevaar van non-interventie. In 1941 begon hij als hoogleraar Spaans aan de Universiteit van Amsterdam, maar na onthullingen over zijn verleden door de NSB werd hij een maand na zijn benoeming ontslagen.

Brouwer nam op 27 maart 1943 deel aan de Aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister. Een aantal mannen uit het verzet gingen vermomd als politieagent het gebouw binnen en bliezen het op. Ze wilden de gegevens van 70.000 Amsterdamse Joden vernietigen om hen zo te beschermen tegen de Duitsers. Johan Brouwer werd voor zijn aandeel in de aanslag opgepakt en op 1 juli 1943 door een Duits vuurpeloton geëxecuteerd in de duinen van Overveen.

Bronnen

Hans Schoots, Zoeken naar het absolute

Historici.nl, Johannes Brouwer

Wikipedia, Johan Brouwer

Afbeelding

Geschiedenis Magazine, Johan Brouwer en de Spaanse Burgeroorlog

De strijd om Spanje
De strijd om Spanje

€ 39.95

 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!