Geschiedenis van de typemachine
Tot de uitvinding van de computer was de typemachine niet weg te denken uit kantoren. Het idee van de schrijfmachine dateerde al uit 1714, maar pas rond 1870 werd het apparaat een commercieel succes.
Engelsman Henry Mill ontving in 1714 een patent voor een ‘apparaat dat letters in papier kon drukken’. Het patent, toegekend door koningin Anne, is echter het enige dat ooit is gevonden van het werk van Mill. Tekeningen of een model zijn er niet.
De typemachine in de Verenigde Staten
Pas in 1829 kwam een volgende ‘typemachine’. William Austin Burt ontwikkelde een prototype waarbij de gewenste letter via een zwengel op de juiste positie op het papier werd gedrukt. Dit proces was langzamer dan schrijven en bovendien ging het apparaat bij een brand verloren, waardoor het nooit een succes werd.
Christopher Sholes en de eerste typemachine
De Amerikaan Christopher Sholes wist in 1867 als eerste een praktische typemachine te ontwikkelen. Hij had een machine gemaakt die eenvoudig paginanummers in boeken kon drukken. Zijn collega Carlos Glidden vroeg hem waarom hij alleen nummers kon typen, waarna Sholes met een typemachine met de letter W op de proppen kwam. Deze letter kon hij zo snel typen als dat hij de toets in kon drukken.
Afbeeldingen:
- By Etan J. Tal via
Leestips-Boek
€ 27.50
Ontstaan van de QWERTY-indeling
Sholes en Glidden kregen het rond 1873 voor elkaar een typemachine met het complete alfabet te produceren. De hendels met de letters kwamen echter regelmatig klem te zitten, omdat veelgebruikte letters te dicht bij elkaar zaten. Sholes en Glidden bedachten daarom een indeling waarbij de letters zo ver mogelijk uit elkaar lagen. Dit werd de bekende QWERTY-indeling, die nog altijd gebruikt wordt. Om hun typemachine te verkopen zochten zij contact met het bedrijf Remington & Sons, bekend als fabrikant van wapens en naaimachines. In 1874 bracht Remington Model 1 op de markt.
Succes van de typemachine
Honderd jaar lang bleef de typemachine een groot succes. Er werden verbeteringen gemaakt om de snelheid te verhogen, fouten te kunnen corrigeren, verschillende karakters per toets mogelijk te maken en de typemachine stiller te maken. Het apparaat was daardoor een belangrijk hulpmiddel voor alles dat geschreven moest worden. Door de opkomst van de computer verdween de typemachine rond 1980 snel uit het dagelijks leven, maar de boekhandel in Gent hoopt met de aankoop van de typemachines van W.F. Hermans de herinnering levend te houden.
Bronnen
- IBM, The typewriter: An informal (...) (16-7-2013)
- Mental Floss, A Brief History of (…) (16-7-2013)
- NOS, Typemachines Hermans verkocht (16-7-2013)
- Xavier University, A Brief History of (…) (16-7-2013)
Afbeelding
- Wikimedia Commons, Smith Premier Typewriter (16-7-2013)
Leestips-Boek
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/
/*-->*/