Betje Wolff

24 juli jarig: Betje Wolff

Betje Wolff was een achttiende-eeuwse Nederlandse schrijfster. Ze was kritisch tegenover de kerk en de politieke regenten en raakte daardoor in een sociaal isolement. Een 52-jarige dominee sloot een verstandshuwelijk met haar en nam haar mee naar de Beemster. Daar begon zij samen met Aagje Deken enkele bekende boeken te schrijven. Betje Wolff werd geboren op 24 juli 1738 te Vlissingen.


Jeugd


Betje Wolff werd geboren als Elisabeth Bekker, de jongste dochter van een Zeeuwse koopman en zijn Waalse vrouw. Ze werd gedoopt in de gereformeerde kerk en leerde tijdens haar jeugd verschillende talen spreken. Haar moeder, Johanna, overleed in 1751 plotseling en Elisabeth had het daar erg moeilijk mee.


In sociaal isolement


Op 17-jarige leeftijd werd ze uit liefde ontvoerd door de 24-jarige Matthijs Gargon, maar de twee konden wegens Gargon’s lage afkomst onmogelijk trouwen. Ze keerde een dag later al weer terug naar Vlissingen, maar haar reputatie was onherstelbaar beschadigd. Elisabeth raakte in een sociaal isolement en kwam daar pas twee jaar later weer uit.


Een nieuw alias


Elisabeth schreef al vanaf haar dertiende jaar en het was deze hobby die haar begin 1759 in contact bracht met de 52-jarige predikant Adriaan Wolff, die ook schrijver was. Er ontstond een vriendschap tussen de Elisabeth en Wolff, weduwnaar, die in november 1759 leidde tot een verstandshuwelijk. Hierdoor kon Elisabeth verhuizen naar de Beemster en zich permanent met schrijven bezig houden. Ze deed dat onder de naam Betje Wolff.


Samen met Aagje Deken


Haar stukken waren kritisch op de ‘ouderwetse’ gereformeerde kerk en de regenten uit de politiek. Betje Wolff kreeg wegens die houding zelf ook kritiek, onder meer van Agatha Deken. De twee schrijfsters schreven brieven naar elkaar en ontdekten dat hun ideeën minder ver uit elkaar lagen dan gedacht. Adriaan Wolff overleed in 1781, waarna de twee vrouwen, inmiddels goede vriendinnen,  besloten samen te gaan wonen. Als schrijversduo Betje Wolff en Aagje Deken brachten zij enkele klassiekers uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis uit, zoals Sara Burgerhart en Historie van mejuffrouw Cornelia Wildschut. Betje Wolff overleed op 5 november 1804 te Den Haag. Negen dagen later stierf ook Aagje Deken.

Bronnen

-        De bibliotheek, Betje Wolff en Aagje (…) (23-7-2013)

-        Historici, Bekker, Elisabeth (1738-1804) (23-7-2013)

-        Letterkundig Museum, Betje Wolff en Aagje (…) (23-7-2013)

 

Afbeelding

-        Letterkundig Museum, Betje Wolff en Aagje (…) (23-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart

De historie van mejuffrouw Sara Burgerhart

€ 22.50

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Kies jouw welkomstgeschenk

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

bloed en spelen

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 23 januari.